füstölő kémény

Ennyi ideje van még a Földnek – digitális óra számolja a perceket

Mennyi ideje van még a világnak, hogy cselekedjen, mire visszafordíthatatlanul tönkreteszi a bolygót? Az új digitális óra, amit a hétvégén mutattak be a manhattani Union Square téren választ ad rá.


A Gan Golan és Andrew Boyd művészek alkotta Climate Clock elkezdte visszaszámolni a Föld perceit.

A jelenlegi szén-dioxid-kibocsátási ráta alapján a cikk írásakor 7 év, 99 nap és 20 órája van hátra a bolygónknak.

Itt ugyan nem a Föld teljes pusztulását kell érteni, hanem nagyjából ekkor fogjuk elérni a 1,5 Celsius-fokos felmelegedést az iparosodás előtti időkhöz viszonyítva. Ha ezt átlépjük, visszafordíthatatlanul megváltozik a bolygó klímája, és ez a mindennapi életünkre is nagyban hatással lesz. A 2015-ös párizsi klímaegyezmény célja lenne ezt visszaszorítani, de eddig nem sok esély mutatkozik rá.

Jelenleg nagyjából már 1 Celsius-foknál tartunk.

EcoWatch

Az óra visszaszámlálása egészen pontos. Pár hónapja közölte az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO), hogy akár 5 éven belül átléphetjük a 1,5 Celsius-fokos klímacélt. A művészek szerint, ha lejár az idő az további zűrzavarba és szenvedésbe taszítaná a világot. Több áradás, újabb tűzesetek, aszályok, súlyosbodó éhínség – pár dolgot sorolva.

A Climate Clock oldalán két számmal is találkozhatunk. Az egyik piros színnel számolj vissza, a másik pedig egy zöld „életmentő", ami mutatja a megújuló energiaforrásokból előállított kibocsátás százalékos arányát.

"Egyszerűen fogalmazva: 100%-ra kell hoznunk életmentőnket, mielőtt a határidő eléri a 0-t"

– jegyzi meg honlap.

Egyébként szombaton bemutatott installáció felváltotta az 1999 óta ott lévő csillagászati órát, amelyet először a New York-i Metronome- ban állítottak fel.

A figyelmetekbe ajánljuk