2020 az első év, amikor október hónapban nem fagyott be a Jeges-tenger.


A szibériai Laptyev-tenger a Jeges-tenger egy peremtengere, ahol ebben a hónapban még nem mértek rajta szignifikáns jégtakarót – írja az IFL Science.

A globális felmelegedés miatt egyre kisebb jégtakaróval számolnak a területre, azonban jégmentesre 2050-re becslik. A régiót az idei év igencsak megviselte, váratlan melegfront érkezett Szibériára, ahol júniusban az átlaghoz képest plusz 10 Celsius-fokot mértek.

Az egész egy nagy láncreakció:

a Szibéria partjainál formálódó jeget a Laptyev-tengeren keresztül fújják a nyílt tengerre az erős szelek, a jég pedig fontos táplálékot visz magával a planktonok számára. Mivel az idei téli jég valószínűleg vékonyabb lesz, mint a korábbi évek során az megszokott volt, a planktonok nem kapnak elég tápanyagot, és kevésbé hatékonyan tudják majd kivonni a szén-dioxidot az atmoszférából, ami később még több problémát hoz magával.

Mindez, valamint az arktiszi felmelegedés és az időjárási körülmények változása akár az északi-sarki ökoszisztémák súlyos sérüléséhez is vezethet. A legveszélyeztetettebb mélységek 200 és 1000 méter között vannak, mindez óriási változásokat hozhat az olyan ragadozók számára, amelyek a héjas tengeri élőlényekre vadásznak.

Friss

A virtuális valóság révén megismerhetjük az emberi pszichét is?

A virtuális valóság biztos pont lehet az emberismeretben a jövőben.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A fűszerek rengeteg egészségügyi hatással bírnak

A gyömbér, kurkuma és fahéj csak néhány azon fűszerek közül, melyek jelentősen javíthatják egészségünket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

4 dolog, amit soha nem szabad elfelejtened, ha depresszióval küzdesz

A depresszió elszívhatja az energiánkat, üresnek és fáradtnak érezhetjük magunkat. Ez pedig az élet minden területén megnehezít a mindennapjainkat. Vannak azonban apró lépések, amelyekkel jobban kontrollálhatjuk érzéseinket, ezzel javítva az általános közérzetünket. Ebből gyűjtöttünk össze négyet!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk