Jeges-tenger
Getty Images Hungary

Először fordult elő, hogy nem fagyott be a Jeges-tenger októberben

2020 az első év, amikor október hónapban nem fagyott be a Jeges-tenger.


A szibériai Laptyev-tenger a Jeges-tenger egy peremtengere, ahol ebben a hónapban még nem mértek rajta szignifikáns jégtakarót – írja az IFL Science.

A globális felmelegedés miatt egyre kisebb jégtakaróval számolnak a területre, azonban jégmentesre 2050-re becslik. A régiót az idei év igencsak megviselte, váratlan melegfront érkezett Szibériára, ahol júniusban az átlaghoz képest plusz 10 Celsius-fokot mértek.

Az egész egy nagy láncreakció:

a Szibéria partjainál formálódó jeget a Laptyev-tengeren keresztül fújják a nyílt tengerre az erős szelek, a jég pedig fontos táplálékot visz magával a planktonok számára. Mivel az idei téli jég valószínűleg vékonyabb lesz, mint a korábbi évek során az megszokott volt, a planktonok nem kapnak elég tápanyagot, és kevésbé hatékonyan tudják majd kivonni a szén-dioxidot az atmoszférából, ami később még több problémát hoz magával.

Mindez, valamint az arktiszi felmelegedés és az időjárási körülmények változása akár az északi-sarki ökoszisztémák súlyos sérüléséhez is vezethet. A legveszélyeztetettebb mélységek 200 és 1000 méter között vannak, mindez óriási változásokat hozhat az olyan ragadozók számára, amelyek a héjas tengeri élőlényekre vadásznak.

A figyelmetekbe ajánljuk