Amióta mérjük a hőmérsékletet, 2020 szeptembere volt globálisan a legmelegebb hónap. Ausztrália mellett, a szokatlanul magas hőmérséklet elsősorban Szibériában, Közel-Keleten és Dél-Amerikában mérték, emelte ki az Európai Unió Copernicus Klímaváltozás Osztálya.

A tudósok szerint a folyamatosan melegedő hőmérséklet okai között megtaláljuk a környezetszennyezést, a levegőbe kerülő káros gázokat, de az idei rekordmeleg szeptemberben szerepet játszott a kaliforniai és a szibériai tüzek.

"Ahogy melegszik az éghajlat, bizonyos szélsőséges időjárási változások valószínűleg gyakrabban fordulnak elő és intenzívebbek lesznek"

– mondta Freja Vamborg, a Copernicus vezető tudósa a Reutersnek.

Világszerte szeptemberben 0,05 Celsius-fokkal melegebb volt, mint 2019 azonos hónapjában, és 0,08 Celsius fokkal melegebb, mint 2016-ban, ami korábban a rekordok legmelegebb és második legmelegebb szeptembere volt – mutatták a Copernicus adatai.

kl\u00edmav\u00e1ltoz\u00e1s meleged\u00e9s f\u00f6ld

Unsplash/Patrick Hendry

Az elmúlt három hónapban 2020-ban, a La Nina-jelenség és a Jeges-tenger állapota fogja meghatározni, hogy vajon a legmelegebb lesz-e.

Az elmúlt öt évben, a világ legmelegebb éveit jegyezték fel. A világ átlaghőmérséklete már így is 1 Celsius fokkal megemelkedett az iparosodást megelőző időkhöz képest adta hírül a Yahoo News.


A figyelmetekbe ajánljuk