Fényvillanásokat észleltek a Jupiteren
A NASA kutatói úgynevezett elektro-optikai emisszókat (TLE – Transient Luminous Event) észleltek a Jupiter légkörének legfelsőbb részében. Más bolygókon ilyen jelenségekkel eddig még nem találkoztunk.

Földünkön viszonylag gyakoriak az ilyen fényvillanások, melyeknek sajátossága, hogy jóval a hagyományos villámok keletkezési helyétől feljebb, az atmoszféra felső rétegében jönnek létre. A kutatók elméletben már régóta feltételezték, hogy az TLE-k a Jupiter légkörében is megfigyelhetőek, ennek igazolásához szükség volt azonban a Juno űreszköz – mely 2016 óta kerint a gázóriás körül – méréseire – tudjuk meg a Futurism cikkéből, mely a Journal of Geophysical Research: Planets tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szemlézte.

A dolgozatból az is kiderül, hogy az ultraviola villanások pont ott keletkeztek, ahol alapvetően nem kellett volna: az űreszköz ultraibolya spektrográf műszerét arra tervezték, hogy a sarki fényeket vizsgálja. A Jupiter atmoszférája viszont leginkább hidrogénből áll, a földivel ellentétben így leginkább kék és rózsaszín színekben pompáznak a fényvillanások.


A figyelmetekbe ajánljuk