A NASA űrvécé tervezésére írt ki pályázatot
NASA

Lunar Loo Challenge

A NASA űrvécé tervezésére írt ki pályázatot

Köztudott, hogy 1972 után 2024-ben a NASA újra embereket szeretne a Holdra küldeni. Néhány probléma azonban még megoldásra vár. Többek közt olyan vécére is szükség lesz az űrutazáshoz, amely mind a mikrogravitáció állapotában, mind a holdi gravitációs térben használható.

Mindig ábrándoztál arról, hogy részese leszel egy űrutazásnak? Az asztronauta karrierről lehet, hogy már lemondtál, de űrvécét még tervezhetsz. A NASA most lehetőséget ad bárkinek, hogy a Lunar Loo Challenge keretében űrvécé-koncepciókkal álljon el. Az amerikai űrügynökség olyan készülékek terveit várja, amelyek kisebbek, hatékonyabbak az eddig használt illemhelyeknél, és mind a mikrogravitáció állapotában, mind a holdi gravitációs térben használhatóak.

A NASA abban bízik, hogy jó ötletek érkeznek be a pályázatra a világ minden tájáról, mert hisznek abban, hogy nem csupán az űriparban dolgozó mérnökök, hanem az űrutazás iránt érdeklődő mérnökök, diákok, laikusok is előállhatnak nyerő koncepcióval.

Az ötletekkel online lehet pályázni. A verseny összdíjazása 35 000 dollár, amelyet a három legjobb pályázatot benyújtó csapat között osztanak szét. A pályázat leadásának határideje 2020. augusztus 17.

A figyelmetekbe ajánljuk