Augusztus 11-től világszerte megcsodálhatjuk a Perseidák meteorzáport. Nagyban hozzájárul az élményhez, ha szinte tökéletes helyen tartózkodunk az esemény estéin. Most egy nemzetközi kutatócsoport is megtalálta, hol a legtisztább az égbolt a Földön, de azért Magyarországon is akadnak jó helyek.Tökéletes helyszín lehetne

Antarktisz csillagok

Az IceCube felszíni szerverépülete, közelében a Dome Argus

Martin Wolf / NSF

A tökéletes hely egyetlen bökkenője, hogy az Antarktiszon található. A tudósok három helyszínt vetettek össze a Déli-sarkvidéken, és azt állapították meg, hogy egy, a kontinens mélyén fekvő hegy tetejéről, a Dome Argusról a legszebb az égbolt. A kb. 3000 méter magasan található területen a legtökéletesebbek a körülmények az egész Földön – számolt be a Live Science.

A Dome Arguson ráadásul előfordul, hogy egy éjszaka 24 órán keresztül tart, így itt ragyognak a legtovább a csillagok.

A Svábhegyre is elég elmenni

Facebook/svabhegyicsillagvizsgalo

Ha nem tudnánk a napokban eljutni a Déli-sarkvidékre, akkor is van még lehetőségünk (ha nem is hasonló körülmények között) nagyszerű helyszíneken megtekinteni Magyarországon is. Talán az egyik legjobb élményt biztosítja a Svábhegyi Csillagvizsgáló eseménye, a Hullócsillagok éjszakái több órás csillaglese.

A hullócsillagles első felében a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagászainak tolmácsolásában interaktív előadás során megismerkedhetünk a meteorok ioncsatornáival, a meteorrajok keletkezésével és a felrobbanó tűzgömbök jelenségeivel. Az előadás után kézbe vehetjük a meteoritokat, és mikroszkóppal megvizsgálhatjuk színpompás kristályaikat.

Ezt követően a szabad ég alatt figyelhetjük meg a Perseidák tagjait, később pedig távcső segítségével a Jupiter holdjai, a Szaturnusz gyűrűje és csillagködök is terítékre kerülnek.

Az esemény augusztus 11-től látogatható.

Amire figyeljünk

Ha mégsem a Svábhegy mellett döntünk, akkor olyan helyszínek is kiválóak lehetnek Budapesten mint a Normafa vagy a Római-part.

A lényeg, hogy a megfigyelés előtt fél órával érdemes elrakni a telefonokat, és kerülni kell más fényforrást is, mivel nagyban rontani fogja az élményt a meteorok észlelésénél. Előny, ha olyan helyen vagyunk, ahol minimális a légszennyezettség. Vidéken így könnyebben találhatunk majd kedvező helyet a Perseidák észlelésére.

A figyelmetekbe ajánljuk