body of water near mountain during daytime

Az egyik módja annak, hogy megtudd, nagyobb az esélyed arra, hogy 100 éves legyél? Csak nézd meg az irányítószámod, hogy kiderüljön, kék zónában élsz-e.


A Dan Buettner kutató által először kitalált kék zónák olyan területek, ahol a világ legidősebb - és legegészségesebb - emberei élnek. Buettner szerint öt olyan hely van, ahol nagyobb valószínűséggel találunk 80-as, 90-es éveikben járó, és a 100-as kort könnyedén átlépő embereket. Íme 5 hely, ahol egészen sokáig élnek az emberek, és nem csak a genetika miatt!

​Szardínia, Olaszország

Szardínia volt az első kék zóna, amelyet Buettner és csapata 2004-ben azonosított. A Kék Zónák honlapja szerint a kutatók egy ritka genetikai furcsaságot találtak, amelyet sok lakos hordoz, és amely összefüggésbe hozható a lakosság hosszú életével. De nem csak a genetika teszi egyedivé a célpont lakóit. Mint a honlap megjegyzi, a Szardínián élők továbbra is nagyon aktív életmódot folytatnak, és még mindig vadásznak, halásznak, valamint az élelmiszereik nagy részét helyben gyűjtik be. A közösség nagyrészt egészséges étrendet követ, amely teljes kiőrlésű kenyérből, babból, kerti zöldségekből, gyümölcsökből és masztixolajból áll, amelyek mind fontosak a szív egészsége szempontjából.

Okinawa, Japán

A Blue Zones szerint az Okinawán élők olyan szerencsések, hogy az amerikaiakhoz képest rendkívül alacsony a rák, a szívbetegségek és a demencia aránya. Hosszú élettartamuk az erős társadalmi kapcsolatoknak, valamint a mély céltudatosságnak is köszönhető. Az idősebb okinawaiak könnyen megfogalmazzák, hogy miért kelnek fel reggelente, írja az oldal. Célokkal teli életük egyértelmű felelősségteljes szerepeket és a szükségesség érzését adja számukra még 100 éves korukban is. Az itteniek szintén a többnyire növényi alapú étrendet részesítik előnyben.

​Nicoya, Costa Rica

A Costa Rica-iaknak van egy mondásuk, amit mindenkinek meg kellene fogadnia: pura vida, ami lefordítva tiszta életet jelent. Ez a vágy, hogy minden egyes nap boldogan éljenek, jól szolgálta az itteni embereket, és néhány extra egészséges évvel jutalmazta őket. Ez megint csak az erős családi kötelékekre, a mindennapos céltudatosságra és - kitaláltad - a jó étkezésre vezethető vissza. Úgy tűnik, hogy a kevesebb kalória elfogyasztása az egyik legbiztosabb módja annak, hogy éveket adjunk az életünkhöz, jegyzi meg a Blue Zones. A nikóiak kora este könnyű vacsorát esznek. Életük nagy részében a nikóiai százévesek hagyományos mezoamerikai étrendet ettek, amelyet a mezőgazdaságuk három nővére: a tök, a kukorica és a bab jellemzett.

​Ikaria, Görögország

A görög Ikaria szigetén kevesebb mint 10 000 ember él, de ők egészségesek. A Blue Zones szerint szinte teljesen mentesek a demenciától és a krónikus betegségektől. Ráadásul minden harmadik itteni lakos 90 éves koráig él. Hogyan? A kutatók szerint ez a társadalomközpontú kultúrájuknak, az aktivitási szintjüknek és étrendjüknek, valamint egy jó pohár bor iránti szeretetüknek köszönhető. Szeretik az erős vörösbort, a késő esti dominójátékokat és az órákat figyelmen kívül hagyó, nyugodt életritmust. A tiszta levegő, a meleg szellő és a zord terep a szabadba vonzza őket, aktív életmódot folytatnak, áll a Kék Zónák weboldalán.

​Loma Linda, Kalifornia

Bár Dél-Kalifornia általában véve kellemes környezetet kínál mindenki számára, a Loma Lindában élő hetednapi adventistáknak látszólag jobb a helyzetük, mint a legtöbbeknek. A Blue Zones szerint ugyanis körülbelül egy évtizeddel tovább élnek, mint az átlagemberek, ami szigorú vegetáriánus étrendjüknek és a mozgás szeretetének is köszönhető. Talán a mások segítése iránti szenvedélyük miatt is. Mint sok más vallás, a Hetednapi Adventista Egyház is bátorítja és lehetőséget biztosít tagjainak az önkéntes munkára, osztja meg a Blue Zones, hozzátéve, hogy aktívak maradnak, és céltudatosságot találnak, és elhárítják a depressziót azzal, hogy mások segítésére összpontosítanak.

(Forrás: Travel+Leisure)


A figyelmetekbe ajánljuk