„Soha nem láttam még ilyennek a Jupitert" – James Webb teleszkóp hihetetlen fotót készített a bolygóról
NASA, ESA, CSA, Jupiter ERS Team; image processing by Judy Schmidt.

„Soha nem láttam még ilyennek a Jupitert" – James Webb teleszkóp hihetetlen fotót készített a bolygóról

A teleszkóp a Jupiter Nagy Vörös Foltját és sarkvidéki régióit fogja tanulmányozni.


A James Webb űrteleszkóp júliusban készítette a képeket, amelyeken a Jupiter északi és déli fényei, valamint a sarki ködök kavargása, illetve hetvenkilenc ismert holdja közül kettő, az Amalthea és az Adrastea látható, de a háttérben még néhány távoli galaxis is felbukkan – írja a The Guardian.

Még soha nem láttuk a Jupitert így. Ez egészen hihetetlen. Őszintén szólva nem számítottunk rá, hogy ilyen különleges lesz

– mondta Imke de Pater, a berkeley-i Kaliforniai Egyetem bolygócsillagásza közleményében, aki segített a megfigyelés vezetésében.

NASA, ESA, CSA, Jupiter ERS Team; image processing by Ricardo Hueso (UPV/EHU) and Judy Schmidt.

Az infravörös képeket az amerikai-francia kutatócsoport mesterségesen kék, fehér, zöld, sárga és narancssárga színnel színezte, hogy a jellegzetességeket kiemeljék.

A Nasa és az Európai Űrügynökség 10 milliárd dolláros költségvetésű Hubble-űrteleszkóp utódja tavaly év végén indult útjára, és nyár óta figyeli a kozmoszt az infravörös tartományban. A tudósok azt remélik, hogy a Webb segítségével a világegyetem hajnalát tekinthetik meg. Egészen addig szeretnének visszamenni, amikor az első csillagok és galaxisok 13,7 milliárd évvel ezelőtt kialakultak.

A figyelmetekbe ajánljuk