műhold

A NASA elvesztette a kapcsolatot az egyik Föld körül keringő műholdjával

Elveszett a kapcsolat egy légkört vizsgáló műholddal, amely már így is túltejesítve működött.

A NASA Ionospheric Connection Explorer (ICON) nevű űreszközével még november 25-én szakadt meg a kapcsolat, és az eltelt hetekben sem tudták elérni az űreszközt – írja a space.com a NASA közleménye alapján.

Az űrügynökség illetékesei szerint jelenleg is dolgoznak a kapcsolat létrehozásán, és a védelmi minisztérium űrfelügyeleti hálózatával együttműködve a műholdhoz tartozó csapat meggyőződött arról, hogy az ICON továbbra is sértetlen

Az ICON hardvere tartalmaz egy „parancsvesztési időzítőt", amelyet arra terveztek, hogy újraindítsa az űreszközt, ha nyolc napig nem lép kapcsolatba a földi irányítókkal. Az űreszköz azonban a december 5-én befejezett visszaállítás után is néma maradt – tette hozzá a NASA a blogbejegyzésben.


A 2019 októberében indított ICON a Föld ionoszférájának olyan aspektusait kutatja, amelyeket más űreszközök korábban még nem kerestek. Az ionoszféra – a Föld légkörének egy rétege, amely nagyjából 80 és 640 kilométer között húzódik bolygónk felett – a napsugárzás hatására folyamatosan változik – a változások hatással lehetnek a kommunikációs technológiákra is.

A küldetés fő idejét két évig tervezték, ami 2021 decemberében telt le, azóta pedig az ICON egy meghosszabbított misszió keretében dolgozik.

A közlemény szerint a NASA még próbálkozik, és folytatják a hibaelhárítást. A misszió csapata vizsgálja a probléma valószínűsíthető forrását, ami valószínűleg a műhold elektronikus rendszere lesz. .

Az viszont egyelőre nem világos, hogy az űreszköz valaha még kapcsolatba lép a Földdel. A közlemény szerint a csapat jelenleg „nem tudja meghatározni az ICON állapotát, és a probléma rendszerhibára utalhat".


A figyelmetekbe ajánljuk