napkitörés
Shutterstock

Illusztráció

Riasztott a NASA: újabb erős napkitörések érték el a Földet

Az első hullám már meg is érkezett, ami rögtön fennakadásokat okozott több kommunikációs csatornán.

A NASA riasztást adott ki, miután az űridőjárás-megfigyelők vasárnap késő este egy erősebb napkitörést regisztráltak – írja az Independent.

A koronakidobódások (CME) a Nap illékony légköréből származó intenzív energiakitörések. Az ilyen napkitörések ritkán, de problémákat okozhatnak a rádiótávközlésben, az elektromos hálózatokban, a navigációs rendszerekben, és veszélyt jelenthetnek az űrhajósok és az űrhajók számára is.

A mostani esetnél pedig volt távközlési probléma:

a kitörés akkor történt, amikor az Egyesült Államokban a katasztrófaelhárítók az Ian hurrikán alatt próbáltak kapcsolatot létesíteni, de problémák adódtak a rádiókommunikációval – amelyet akkor használnak, amikor a telefonhálózatok nem működnek – , valamint a navigációs jelekkel.

A tudósok a napkitöréseket öt betűs kategóriába sorolják (A, B, C, M és X), amelyek közül az X a legerősebb. Az egyes kategóriákon belül a magasabb számok nagyobb kitöréseket jelentenek. A mostani CME X1-es volt, ami a legerősebb kitörési osztályba tartozik, de az „1" azt jelzi, hogy a kategórián belül a legalacsonyabb kitörés történt.

Az űrügynökség a Solar Dynamics Observatory (SDO) napfigyelő műholdnak köszönhetően még egy képet is közzétett a Napot elhagyó kitörésről.

NASA/SDO

Ráadásul a NASA szerint a következő napokban több koronakidobódásra lehet számítani, „a hét hátralévő részében az űridőjárás bizonytalan marad".

Idén a Nap különösen aktív volt, számos nagy napkitörés és koronakidobódás okozott pusztítást egyes műholdakon.

A fokozott aktivitás arra utalhat a szakértők szerint, hogy a Nap elkezdett „felébredni" a szokásos 11 éves aktivitási ciklusának nyugodtabb szakaszából. Egyes előrejelzők szerint a közelgő naptevékenységi ciklus a feljegyzett történelem legerősebb ciklusa lehet – bár a Nap viselkedésének előrejelzésére vonatkozó becslések továbbra is korlátozottak.


A figyelmetekbe ajánljuk