hold

Tudósok szerint a Holdnak saját időzónára lenne szüksége

Mennyi az idő a Holdon? Az űrkorszak kezdete óta a válasz a következő: Attól függ. Évtizedek óta a holdi küldetések az őket indító ország időszámítása szerint működnek. De mivel több holdkutatás is folyamatosan fejlődik, az Európai Űrügynökség úgy ítélte meg, hogy a jelenlegi rendszer fenntarthatatlan.


Az ügynökség múlt héten közölte, hogy a megoldás egy holdi időzóna lenne.

Az ESA nem áll az élére ennek a vitának, mi csak rátesszük az ujjunkat egy olyan problémára, amelyet meg kell oldanunk. De ez egy olyan téma, amely nemzetközi koordinációt és konszenzust igényel

– mondta Brice Dellandrea, az ESA mérnöke.

Ez is érdekelhet: 1110-ben eltűnt a Hold az égről, most derült ki, hogy miért

Az ESA szerint a Holdra vonatkozó egyetemes időmérő rendszer létrehozásának fő célja, hogy egyszerűsítse a Holdra és a Hold körüli utazásokat koordináló különböző országok és szervezetek közötti kapcsolattartást.

Ezért egy közösen elfogadott keretrendszert, a LunaNet-et szeretnék létrehozni, amely közös interfészt biztosítana majd minden jövőbeli holdi küldetés számára, és egyszerűsítené a hálózatépítést, navigációt, észlelést, tájékoztatást és kommunikációt.

Az időzítés tehát kulcsfontosságú lesz a jövőbeli műveletek szempontjából.

A következő néhány évben számos robot leszállóegységet küldenek majd a Holdra különböző űrszervezetek és magáncégek. Sőt, az ESA, a NASA, a Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) és a Kanadai Űrügynökség (CSA) közösen dolgozik egy Gateway nevű, Hold körüli pályán keringő holdi állomás létrehozásán, ahonnan a jövőbeni expedíciók indulhatnak.

Olvasd el ezt is! A Hold évmilliárdok óta szívja el titokban a Föld vízkészletét

Ezek a küldetések nem csak egyszerre lesznek a Holdon vagy a Hold körül, hanem gyakran kölcsönhatásban is lesznek egymással. Esetleg kommunikációt közvetítenek egymásnak, közös megfigyeléseket végeznek, vagy randevúműveleteket hajtanak végre

– olvasható az ESA sajtóközleményében.

Történelmileg minden Holdra induló misszió a Földön lévő atomórákat használta a haladásuk nyomon követésére, szinkronizálva az űrben mért időt a Földön mért idővel.

(The New York Times)

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk