meditáció

Le a stresszel és a szorongással! –a meditáció 5 jótékony hatása

A meditáció egyre népszerűbb – nem véletlenül –, hiszen egyre többen fedezik fel számos egészségügyi előnyét. Használhatod arra, hogy növeld a tudatosságodat önmagaddal és a környezeteddel kapcsolatban. De sokan úgy gondolnak rá, mint a stressz csökkentésének és a koncentráció javításának legjobb megoldására.


1. Csökkenti a stresszt

Talán ez nem meglepő, hiszen a stressz csökkentése az egyik leggyakoribb ok, amiért az emberek megpróbálkoznak a meditációval. Normális esetben a mentális és fizikai stressz a kortizol nevű stresszhormon megnövekedett szintjét okozza. Ez pedig a citokineknek nevezett gyulladáskeltő vegyi anyagok felszabadulását eredményezheti.

Ezek a hatások megzavarhatják az alvást, elősegíthetik a depressziót és a szorongást, növelhetik a vérnyomást, és hozzájárulhatnak a fáradtsághoz és a zavaros gondolkodáshoz. Egy 8 hetes vizsgálatban a "mindfulness meditációnak" nevezett meditációs stílus csökkentette a stressz okozta gyulladásos reakciót.

2. Kontroll alatt tartja a szorongást

A meditáció csökkentheti a stressz-szintet, ami így kevesebb szorongást jelent. Egy közel 1300 felnőttet felölelő metaanalízis megállapította, hogy a meditáció csökkentheti a szorongást. Figyelemre méltó, hogy ez a hatás azoknál volt a legerősebb, akiknél a legmagasabb volt a szorongás szintje a vizsgálat előtt.

3. Pozitivitás +  fokozza az önismeretet

A meditáció egyes formái jobb önképet és pozitívabb életszemléletet eredményezhetnek. Valamint egyes formái segíthetnek abban, hogy jobban megértsd önmagadat, és ezáltal a legjobb éneddé válj. Az önvizsgálati meditáció például kifejezetten arra irányul, hogy segítsen jobban megérteni önmagadat és azt, hogy hogyan viszonyulsz a körülötted élőkhöz.

4. Segít az alvásban is

Egy tanulmány összehasonlította a mindfulness-alapú meditációs programokat, és azt találta, hogy a meditáló emberek tovább aludtak, és javult az álmatlanság súlyossága, azokhoz képest mint akik nem meditálnak. A meditációban való jártasság segíthet a gyakran álmatlansághoz vezető tolakodó gondolatok ellenőrzésében és kizárásában, így pedig könnyebben elalszik az ember.

5. Csökkentheti a vérnyomást

A meditáció a fizikai egészséget is javíthatja azáltal, hogy csökkenti a szív terhelését. Idővel a magas vérnyomás miatt a szív nehezebben pumpálja a vért, ami rossz szívműködéshez vezethet. A magas vérnyomás hozzájárul az érelmeszesedéshez, vagyis az artériák szűküléséhez is, ami a későbbiekben stroke-hoz vezethet, így ennek megelőzésére is remek opció lehet a meditálás.

(Healthline)

A figyelmetekbe ajánljuk