Módszerek, melyekkel megszabadulhatsz a zavaró gondolatoktól
Amikor negatív gondolatok gyötörnek bennünket, a hozzánk közel álló emberek rendszeresen arra biztatnak minket, hogy engedjük el és ne foglalkozzunk ezekkel a „démonokkal". Természetesen senkit nem ér újdonságként, ha azt mondjuk, ezek a közhelyek nem segítenek, de vajon létezik olyan módszer, ami igen? Mutatjuk!


A rumináció, vagyis a negatív gondolatokon való túl sok rágódás számos pszichiátriai rendellenesség tünete, beleértve a depressziót, a szorongást, a poszttraumás stressz szindrómát (PTSD), és a kényszeres zavarokat. A szakemberek úgy vélik, hogy ez a tünet az ember munkamemóriájának valamiféle hiányából fakad. A munkamemória segítségével ugyanis egyszerre képesek vagyunk több információt tárolni. Ehhez figyelemre van szükség. Amikor már nem figyelünk egy gondolatra, az kikerül a munkamemóriából. Ezért a döntéshozatal a felelős, mivel döntünk amellett, hogy mi marad és mi megy. Mind a figyelmi folyamatokat, mind pedig a döntéshozatalt a prefrontális kéreg, vagyis a homloklebeny irányítja.

Egy új kutatásban azt találták, hogy a negatív gondolatokkal küzdő alanyok homloklebenye, de beszédközpontja is aktív, ez a Broca-központ, amely egy oldalsó frontális területen helyezkedik el. Az új pszichológiai tanulmány agyi képalkotó eljárás (fMRI, vagyis mágneses rezonancia vizsgálat) segítségével feltárta azon módszereket, amelyek valóban segítenek egy gondolat „eltűntetésében". A kutatásban résztvevő alanyoknak különböző jeleneteket mutattak be. Ezután arra kérték őket, hogy az új jelenetet cseréljék le egy másikra fejben, tisztítsák meg az elméjüket, vagy nyomják el ─ olvasható a Sciencealert cikkében.

A kutatók azt találták, hogy amikor ki akarunk cserélni egy gondolatot egy másikra, vagy amikor meg akarjuk tisztítani az elménket meditáció segítségével, akkor gyorsan eltűnik a gondolat. Amennyiben továbbá tudatosan szeretnénk elnyomni a gondolatot, az lassabban tűnik el, de hasonlóan hatásos a módszer. A három módszer, amelyet találtak tehát röviden a csere, törlés és az elnyomás.

Mindegyik módszer esetén tudatos figyelemre van szükség, tehát a munkamemóriánkat dolgoztatjuk. Az elnyomás esetén elmondható, hogy nem minden gondolat esetében egészséges, a felszín alatt elnyomott gondolatok ugyanis tüneteket képezhetnek. Ezért inkább csak a meditációt, és a gondolatok kicserélését gyakoroljuk otthon, ez utóbbit a hétköznapokban kemény, tudatos munkával érhetjük el, ha például új célkitűzésekre, vagy új hobbikra fókuszálunk.

Az alábbi videó segítségével pedig kipróbálhatjuk a meditációt is:

A figyelmetekbe ajánljuk