Három kézműves hobbi, amikkel tökéletesen feldobhatjuk téli estéinket

Már a tavaszi karantén alatt elterjedtek olyan új hobbik, mint a kenyérsütés, vagy az otthoni sportok. Most, hogy beköszöntött a tél, és sokan egyedül töltik az ünnepeket, újra felmerül a kérdés: mit kezdjünk a téli időszak kiaknázatlan perceivel?


Mielőtt nekivágunk egy új hobbi elsajátításának, érdemes tisztában lenni azzal, hogy a kezdetekkor nem feltétlenül fogjuk jól érezni magunkat. A legelején ugyanis minden készség elsajátítása nehéz, és ez kudarcélménnyel jár. Érdekesség, hogy a gyermekek általában jobban tűrik a kudarcot ilyenkor, a felnőttek viszont nem szeretnek gyerekszerepbe kényszerülni. Ám felülkerekedhetünk ezen és megtehetjük azt, hogy megengedjük magunknak a tévedést.

Azon kívül, hogy nem szeretnénk hibázni, gyakori, hogy egyből azt gondoljuk, pénzt keresünk majd a hobbival. Ezt a nyomást próbáljuk meg levenni a saját vállunkról, különben elveszi a dolog élvezetét. Gondoljunk csak arra, hogy az új hobbival magunknak, vagy valaki másnak fogunk kedves pillanatokat szerezni.

Ha már levetkőztük az eddig említett szorongásokat, gondolkodjunk el azon, hogy mennyi időt, figyelmet és pénzt szeretnénk fektetni egy új hobbiba. A jó hír az, hogy az interneten rengeteg oktatóanyag fellelhető, amikből kedvünkre válogathatunk, sőt, letölthető mintákat is találhatunk. A költségeknél figyeljünk arra, hogy az összeállított kezdőkészletek általában drágábbak, mint az alapanyagok megvásárlása külön-külön. Amennyiben kevés pénzt szeretnénk a hobbiba fektetni, célszerű különböző Facebook-csoportokban szétnézni, és onnan vásárolni, esetleg cserélni eszközöket.

Rengeteg foglalkozás elérhető az interneten, ezek közül most hármat emelünk ki, ezek a hímzés, agyagozás, és kötés. Ha egy gombot fel tudunk kézzel varrni egy nadrágra, készen is állunk a hímzés elkezdéséhez. Amennyiben ez megvan, akkor valamilyen világos szövetre, ollóra, hímzőfonalra, egy ceruzára, hímzőtűre, valamint himzőkeretre lesz szükségünk. Érdemes egy anyagon kezdeni a gyakorlást, valami egyszerű mintával. Az alábbi videó nagy segítség lehet:

Az agyagozáshoz ajánlott szabad levegőn száradó agyagot beszerezni. Az agyagon kívül szükségünk lesz egy kis vízre, sodrófára (egy üres üveg is megteszi), egy szikére, törölközőre, valamint, ha festeni is szeretnénk, akrilfestékre és ecsetekre. Ez a hobbi az egész családnak kiváló közös tevékenység lehet. Egy oktató videóban az agyag felhasználására is kaphatunk tippeket:

A kötés az a fajta hobbi, ami nem mindenkinek való, mivel nagyon monoton tud lenni, ám éppen emiatt olyan pihentető, akár egy gyertyafényes habfürdő. A hozzávalók beszerzése előtt át kell gondolni, hogy mit szeretnénk kötni, kalapokhoz és sálakhoz ugyanis kör alakú kötőtű szükséges, az egyenes tűkkel pedig pulóvert köthetünk. A kötőtű kiválasztása után a tű vastagságának megfelelő fonalat kell választani. Ezeken kívül szükségünk lesz egy ollóra, valamint egy fonal tűre is, amivel a kötést lezárjuk. Ehhez is találhatunk szemléltető videót:

Akármit is választunk ezek közül, legyünk türelmesek, ne adjuk fel rögtön, engedjük meg magunknak a hibázást.

Forrás: vox.com


A figyelmetekbe ajánljuk