csapolt sör

Kézműves sörnek nem nagyon nevezhető, de nincs tervben az ember kiszorítása az iparból.


Egy teljesen újfajta, citrusos IPA sör receptjét alkotta meg egy mesterséges intelligencia (MI) Svájcban. Az MNBrew nevű sörfőzde dolgozói szerint nagyon gyümölcsös ízt sikerült előállítani. Az újdonságot a Luzerni Alkalmazott Tudományi és Művészeti Egyetem (HSLU) kutatóival, valamint a Jaywalker Digital szoftvercéggel együttműködő MNBrew sörfőzde készítette.

Első lépésben a mesterséges intelligenciával közösen kiválasztanak egy sörfajtát, most az Indian Pale Ale-re esett a választás, ezután az MI nagyjából 157 ezer nemzetközi sörreceptet néz át minták után kutatva, majd javaslatot tesz az általa preferált új receptre, amiben többek között a maláta aránya és a komló főzési ideje is szerepel már.

Éppen ezért a sört magát emberi kéz készítette, viszont a recept egy az egyben egy roboté lényegében. A fejlesztők nem is győzik hangsúlyozni, hogy az új folyamattal nem az embereket szeretnék kiszorítani a sörfőzésből, csupán kiegészítve segítené a folyamatokat. A projekt tanulsága is azt bizonyítja, hogy a legjobb eredmény akkor született, amikor ember és gép közösen, együttműködve dolgozott együtt.

„Hiszünk az emberi bölcsesség és a mesterséges intelligencia egyesítésének erejében. Adatok és algoritmusok segítségével a sörfőzés egy új dimenzióját tárjuk fel."

hirdetik az oldalukon.

A figyelmetekbe ajánljuk