vérnyomás ételek

Magas vérnyomással küzdesz? Élelmiszerek, amik segíthetnek a harcban

Ha nem megfelelően táplálkozunk, a magas vérnyomásnak is megnő a kockázata – pár élelmiszer fogyasztása viszont segíthet. Mutatjuk, mely élelmiszereket érdemes beépíteni az étrendünkben azért, hogy elősegítsék a megfelelő vérnyomást.

Népbetegség 

A magas vérnyomásnak több kiváltó oka is lehet. Ide sorolható az életkor, a stressz, a mozgáshiány, a genetika, az alkohol vagy a túlzott mennyiségű sófogyasztás. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok (Centers for Disease Control and Prevention) szerint minden negyedik 20 és 44 év közötti ember küzd magas vérnyomással, ami elősegítheti akár a szívroham vagy a stroke kialakulását is.

Olvasd el ezt is! Egyetlen gramm só a különbség több millió szívroham esetén

Magas vérnyomásnak számít a 130-as vagy annál magasabb szisztolés nyomás (ekkora nyomást gyakorol a vér az artériák falára, amikor a szív ver), illetve a 80-as vagy nagyobb diasztolés nyomás. Hipertónia fellépésekor fontos orvoshoz fordulni – írja a Haszon a Magyar Mezőgazdaság alapján.

Ahogy mi is több cikkünkbe bemutattuk már: egészséges életmóddal és táplálóbb étrenddel viszont csökkenthető a vérnyomás. Most a Magyar Mezőgazdaság gyűjtését mutatjuk be pár élelmiszerről, amelyek fogyasztása segíthet a magas vérnyomás ellen.

Ez is érdekelhet: 3 ital, ami csökkenti a vérnyomást

Gyümölcsök: A bogyós gyümölcsök magas antioxidáns-tartalmúak. Az olyan citrusfélék, mint a narancs és a citrom, nagyszerű vitamin- és ásványi anyagforrások, és segíthetnek a magas vérnyomás ellen. A banán tele van káliummal, amely csökkenti a nátriumszintet a szervezetben, ami a magas vérnyomás kiváltó oka. A gránátalmalé pedig javíthatja a szív egészségét, és vérnyomáscsökkentő hatással van a szisztolés és diasztolés nyomásra.

Zöldségek: A leveles zöldségek és a vörös cékla jelentős mennyiségű nitrátot tartalmaznak, amely nitrogén-oxiddá alakul. A nitrogén-oxid kitágítja az ereket és javítja a vérkeringést, enyhítve a magas vérnyomást.

Tejtermékek: Az olyan tejtermékek, mint a joghurt, bizonyítottan segítenek csökkenteni a vérnyomást, feltehetően magas tápanyagtartalmuk, például a kalcium és a kálium miatt.

Diófélék és magvak: A pisztácia magas káliumtartalommal rendelkezik, és bizonyítottan segíti az egészséges SDP és DBP kialakulását. A sótlan napraforgómag, a lenmag, a chia- és a tökmag szintén tele van káliummal és más alapvető tápanyagokkal, például magnéziummal és rostokkal, amelyek segíthetnek a vérnyomás csökkentésében.

Fehérje: A sovány marhahús, a sertéshús, a csirke és a zsíros halak jó fehérjék az egészséges vérnyomás elősegítésére. Az olyan zsíros halak, mint a lazac, tele vannak omega-3 zsírsavakkal, és ennek az egészséges zsírnak a magas szintje alacsonyabb SBP és DBP értékekkel jár együtt.

Étcsokoládé: Az étcsokoládéban található kakaó flavonoidokat tartalmaz, amelyek növelik a nitrogén-oxid szintjét, és segítenek csökkenteni a vérnyomást.

Erről bővebben: Az édesség, amelyre szükségünk lehet – az étcsoki 4 egészségügyi hatása

Extra szűz olívaolaj: Az extra szűz olívaolaj antioxidáns polifenolt és egy zsírsavat tartalmaz, amelyek segítenek az egészséges szív fenntartásában.


A figyelmetekbe ajánljuk