étcsoki darabok

Az édesség, amelyre szükségünk lehet – az étcsoki 4 egészségügyi hatása

Az étcsokoládé tele van tápanyagokkal, amelyek pozitívan befolyásolhatják az egészséget. Íme 4 egészségügyi hatása, amelyet a tudomány is alátámaszt!


Javíthatja a véráramlást és csökkentheti a vérnyomást

Az étcsokoládéban található flavanoidok stimulálhatják az endothelt, az artériák bélését, hogy nitrogén-oxidot (NO) termeljen. Az NO egyik funkciója, hogy jeleket küld az artériáknak az ellazulásra, ami redukálja a véráramlással szembeni ellenállást, és ezáltal csökkenti a vérnyomást.

Számos ellenőrzött vizsgálat kimutatta, hogy a kakaó és az étcsokoládé javíthatja a véráramlást és csökkentheti a vérnyomást, bár a hatások általában enyhék. Mindezek mellett csökkentheti a szívbetegségek kockázatát is, hiszen az étcsokoládéban található vegyületek nagymértékben védelmet nyújtanak az LDL oxidációjával szemben. Hosszú távon ennek következtében sokkal kevesebb koleszterin rakódik le az artériákban, ami a szívbetegségek kockázatának csökkenését eredményezi.

 Védheti a bőrt a naptól

Az étcsokoládéban található bioaktív vegyületek a bőrödnek is jót tehetnek. A flavanolok védelmet nyújthatnak a napsugárzás okozta károsodások ellen, javíthatják a bőr vérellátását, valamint növelhetik a bőr sűrűségét és hidratáltságát.

Ez még érdekelhet: A kávé tényleg jó a szervezetednek – akárcsak az étcsoki, a vörösbor és a sör is

Javíthatja az agyműködést

Az étcsokoládé az agyműködést is fokozhatja. A magas flavanol tartalmú kakaó fogyasztása javíthatja az agy vérellátását fiatal felnőtteknél. Ez magyarázatot adhat arra, hogy a kakaó napi fogyasztása miért tűnik úgy, hogy javítja a figyelmet, a tanulást és a memóriát. Ezenkívül a kakaó olyan stimuláns anyagokat tartalmaz, mint a koffein és a teobromin, ami kulcsfontosságú oka lehet annak, hogy rövid távon segíti az agyműködést.

Tápláló

A minőségi, magas kakaótartalmú étcsokoládék rendkívül táplálóak. Tisztességes mennyiségű oldható rostot tartalmaz, és tele van ásványi anyagokkal.

Egy 100 grammos tábla étcsokoládé 70-85%-os kakaótartalommal:

  • 11 gramm rostot,
  • a vas-szükséglet 66%-át,
  • a magnéziumtartalom 57%-át,
  • a réz mennyiségi értékének 196%-át
  • a mangán mennyiségi értékének 85%-át.
De ezenkívül rengeteg káliumot, foszfort, cinket és szelént tartalmaz.


A figyelmetekbe ajánljuk