áfonya
Shutterstock

Az 5 legjobb gyümölcs, ha egészséges szívet szeretnénk

Köztudott, hogy lényegében minden gyümölcs egészséges és tápláló. Vannak viszont olyan specifikus fajták, amelyek nagy mértékben javíthatják a szív egészségét is. Több kutatás is kimutatta már, hogy a gyümölcsökben gazdag étrendeknek erős szív- és érrendszeri védőhatása van. De melyek ezek? Az EatingWell mutatta be, hogy a különböző tanulmányok melyik gyümölcsöt ajánlják a szívvédelem érdekében.

Szeder

Fotó: Unsplash/Yulia Khlebnikova

A szeder amellett, hogy finom, tele van a szív egészsége szempontjából kritikus fontosságú tápanyaggal. Az egyik ilyen az antociánok – a mélyvörös, kék és lila növényi pigmentek csoportja. Az antociánok antioxidánsokban gazdagok, amelyek támogatják a szív- és érrendszer egészségét. Emellett egy 2021-es tanulmány szerint az antociánok „olcsó, hozzáférhető és hatékony módja" az érelmeszesedés megelőzésére, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésére.

Emellett egy csésze szeder a napi C-vitamin bevitelének több mint egyharmadát és a napi káliumbevitel 5%-át biztosítja – két alapvető tápanyagról van szó a szív- és érrendszer egészségének szempontjából.

Ez is érdekelhet: Egy kardiológus szerint ezt az 5 ételt kerüljük, mert a szívünk bánja

Áfonya

\u00e1fonya

Unsplash/Joanna Kosinska

Az áfonya is tele van tápanyaggal, köztük számos szívbarát fajtával is. Egy 2019-es áttekintés szerint a napi áfonyafogyasztás összefüggésbe hozható az erek jobb sejtműködésével, ami segít a vérnyomás szabályozásában és a vérrögképződés megelőzésében.

Az áfonya ráadásul gazdag oldható rostokban, amelyek javítják a szív- és érrendszert azáltal, hogy csökkentik a koleszterinszintet, és segítik a bélrendszert az epe kiürítésében, egy másik, a Nutrients című szaklapban 2021-ben megjelent tanulmány szerint.

Málna

Fotó: Unsplash/Jeremy Bezanger

A málnát akár a természet egyik legjobb édességének is tekinthetjük, de az íze mellett a gyümölcs fantasztikusan hat a szív- és érrendszerre is. A bogyós gyümölcsök (például a málna) fogyasztását számos kardiometabolikus előnnyel hozták összefüggésbe, beleértve a csökkentett LDL-koleszterinszintet, a vérnyomás javulását, az egészséges testsúlyszabályozást és a gyulladáscsökkentést.

Egy csésze málna nagyjából 8 gramm rostot biztosít, amely szintén létfontosságú tápanyagot jelent a szív- és érrendszer egészséges működésének szempontjából.

Papaja

papaja

Unsplash/ Pranjall Kumar

A papaja számos szívbarát tápanyagot tartalmaz, ilyen például a kálium és az antioxidáns A- és C-vitamin. Beszédes adat, hogy egyetlen csésze papaja a C-vitamin napi bevitelének közel 100%-át, az A-vitamin napi bevitelének 8%-át biztosítja.

Az A- és C-vitaminhiányt szív- és érrendszeri rendellenességekkel hozták összefüggésbe, de a vitaminok megfelelő pótlása csökkentheti a szívbetegségek, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a szívroham és a szívelégtelenség kockázatát egy 2021-ben a Frontiers in Physiology című szaklapban megjelent áttekintés szerint.

Ezenkívül a káliumban gazdag élelmiszerek, amilyen a papaja is, fokozhatják az erek tágulását , ami hatékonyabb vérkeringést tesz lehetővé.

Vörös szőlő

Shutterstock

A vörös szőlő magas polifenol tartalma miatt nagyszerű gyümölcsnek számít a szív egészségének szempontjából. A szőlőben található polifenolok az oxidatív stressz csökkentésével, a vérnyomás csökkentésével és a gyulladás mérséklésével bizonyítottan jótékony hatással vannak az emberi egészségre a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kezelésében – állítja a Molecules című szaklapban 2021-ben megjelent átfogó áttekintés.

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk