vérnyomás
Shutterstock

Azt gondolod, jó a vérnyomásod? Valószínűleg tévedsz!

A legtöbben abban a tudatban élnek, hogy tisztában vannak az egészséges vérnyomás határértékeivel, de egy tanulmány szerint a valóságban ez közel sincs így. A szakértők emellett megosztottak pár tippet, amit érdemes lehet megfogadni, hogy kordában tartsuk a jövőben a vérnyomásunkat.

Megdöbbentően hangzik, de az American Heart Association 2023-as jelentése szerint a 20 évnél idősebb amerikaiak közel felének – vagyis több mint 122 millió embernek – magas a vérnyomása. A magas vérnyomás itthon is népbetegségnek számít, és ha jelenleg nem is szenvedünk benne, az életkorunk előrehaladtával valószínűleg emelkedni fog.

A The Conversation cikkében bemutatott kutatások szerint a legtöbben nem is ismerik a vérnyomás normális vagy egészséges tartományát – mégis a többség abban a tudatban van, hogy ismeri. Egy kutatócsoport 6500 amerikait kérdezett meg a vérnyomással kapcsolatos ismereteikről, és azt találták, hogy 64 százalékuk azt nyilatkozta, hogy érti a vérnyomásszámokat – de csak 39 százalékuk tudta ténylegesen, hogy mi a normális vagy egészséges vérnyomás.

Ezek a hamis, de igaznak vélt ismeretek pedig sokakat megakadályozhat abban, hogy a magas vérnyomásuk miatt kezeltessék magukat – hiszen többen azt hiszik, hogy nincs baj az értékeivel, ezért nem is fordulnak orvoshoz.

Ráadásul a magas vérnyomásnak általában nincsenek tünetei, így bárki szenvedhet benne anélkül, hogy tudna róla. A szívroham és a stroke kockázatának csökkentése érdekében viszont elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a megfelelő értékekkel.

Ez is érdekelhet: Magas vérnyomással küzdesz? Élelmiszerek, amik segíthetnek a harcban

Mit jelentenek a számol? 

A vérnyomást két számmal jelzik. Az első szám az úgynevezett szisztolés vérnyomás; ez az artériákban a szívveréskor fellépő nyomást méri. A második szám, a diasztolés vérnyomás, az artériákban a szívverések között uralkodó nyomást méri.

 1. A normális vagy egészséges vérnyomás felnőttek esetében 120/80 higanymilliméter (mmHg) alatt van – a legtöbb beteg számára az alacsonyabb általában jobb;
 2. Az 1. stádiumú magas vérnyomás, amely a magas vérnyomás alacsonyabb fokozata, 130/80-nál kezdődik;
 3. A 2. stádiumú magas vérnyomás, amely a magas vérnyomás súlyosabb stádiuma, 140/90-nél kezdődik.

Mindkét szám kritikusan fontos, mivel a szisztolés vérnyomás minden 20 higanymilliméteres, illetve a diasztolés vérnyomás minden 10 milliméteres emelkedése megduplázza a szívroham vagy a stroke okozta halálozás esélyét – emelik ki a szakértők, akik a cikkükben adtak is pár tanácsot az egészséges vérnyomás érdekében.

9 tipp az egészségesebb vérnyomásért

 1. Konzultáljunk egy orvossal! Ha magas a vérnyomásunk, kérdezzünk meg egy szakértők a vérnyomáscsökkentési stratégiákról.
 2. Táplálkozzunk szívbarát módon! A zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, bőr nélküli baromfi, hal, diófélék és hüvelyesek, valamint az olívaolaj mind jó a szívnek – a vörös húsok, a telített és transzzsírok, valamint az ultrafeldolgozott élelmiszerek ezzel szemben egészségtelenek a szív számára.
 3. Csökkentsük a sóbevitelt, ami jelentősen növelheti a vérnyomást. A szakértői javaslatok szerint naponta legfeljebb 2300 milligramm nátriumot szabad fogyasztani – ez kevesebb, mint egy teáskanál. Még ha nem is sózzuk az ételeinket, akkor is bőséggel találkozhatunk vele az ultrafeldolgozott élelmiszerekben, ezért fokozottan ügyeljünk minden étkezésre.
 4. Korlátozzuk az alkoholfogyasztást! Az alkohol köztudottan növeli a vérnyomást, ezért jobb, ha nem iszunk egyáltalán, ha mégis, akkor a szakértői javaslatok szerint a nők esetében napi legfeljebb egy ital, férfiak esetében napi legfeljebb két ital a határérték – egy italnak felel meg kb. 3 deci sör vagy 1 deci bor például.
 5. Sportoljunk! Már heti két és fél óra testmozgás is segíthet a vérnyomás csökkentésében. Ez például heti öt nap 30 perces sétát jelent, de a fizikai aktivitást bármilyen sporttal feldobhatjuk.
 6. Törekedjünk az egészséges testsúlyra! Már néhány kiló leadásával is változhat a vérnyomásunk.
 7. Kezeljük a stresszt, amely szintén negatívan befolyásolja a vérnyomást.
 8. Szokjunk le a dohányzásról! A cigi egyaránt káros a szívre és az erekre, és hozzájárul a magas vérnyomáshoz. A dohányzásról való leszokás közel azonos szintre csökkentheti a szívbetegség kockázatát, mint akik soha nem dohányoztak. Ráadásul a leszokás előnyei rögtön elkezdődnek: egy nemrégiben készült tanulmány szerint már 12 hét után alacsonyabb volt a leszokott emberek vérnyomása, mint amikor még dohányoztak.
 9. Ne féljünk gyógyszert szedni! A legtöbb betegnek két-három gyógyszerre van szüksége ahhoz, hogy a vérnyomást normális vagy egészséges szintre csökkentse. A megfelelő mennyiséget pedig szakértői segítséggel kockázatmentesen be tudjuk állítani.


A figyelmetekbe ajánljuk