Fotó: Kamil Szumotalski / Unsplash

Tíz dolog, amit érdemes tudni az olíváról

Egy kis nyugalom a többszáz éves olívafák alatt

Az olívaolaj egyike a természet legcsodálatosabb és legősibb gyógyhatású készítményeinek, amely nemcsak egészséges, de finom is. Együk akár salátára öntve, akár magában, az olívaolajnál kevés csodálatosabb dolog létezik a világon. Lássuk, miket érdemes tudni róla!1. Matuzsálemi kor

olajf\u00e1k

Minél vastagabb a törzse, annál öregebb

Fotó: Stacey Franco / Unsplash

Az olívafa akár 600 évig is elél.

2. Színkavalkád

fekete ol\u00edva

Az egyetlen különbség a zöld olajbogyó és a fekete olajbogyó között az érettség

Fotó: Clem Onojeghuo / Unsplash

A zöld olajbogyó olyan olajbogyó, amelyet érés előtt betakarítanak, míg a fekete olajbogyót addig nem szüretelik le, amíg teljesen érett nem lesz. Mind a zöld, mind a fekete olajbogyó ehető, sóban, sós lében vagy vízben való kikeményedéséig, és az ízkülönbségekért leginkább a kikeményedési folyamat felelősek. A bogyó olajtartalma a lilásodás idején van a csúcson; a legjobb olívaolajakat ezekből a bogyókból készítik, egyéb hozzáadott anyagok nélkül. Az egyenletesen fekete bogyókat gyakran szulfátokkal színezik, így a legjobb élményért inkább válasszuk a lila különböző árnyalatiban pompázó bogyókat!

3. Ha lehet, ne főzz vele

A legtöbb olívaolaj forráspontja alacsony, így nem érdemes főzésre használni, mert veszít az antioxidáns tartalmából.

4. Különbözőségben a sokszínűség

A legtöbb olívafa nem terem magától, hanem úgynevezett porzófákat kell melléjük ültetni.

5. Toszkána csodája

A toszkán olajbogyóból előállított extraszűz olívaolajban a legmagasabb a polifenol-koncentráció. A polifenolok a növényekben természetesen megtalálható kémiai vegyületek, amelyek hozzájárulnak az olívaolaj egészségre gyakorolt hatásaihoz. Ezek antioxidánsok is, amelyek számtalan egészségügyi előnnyel bírnak, például a sejtkárosodás elleni küzdelemben vagy olyan betegségek leküzdésében, mint a szívbetegség, a magas vérnyomás, a koleszterin és bizonyos rákos megbetegedések.

Az olasz toszkán olajbogyók magas polifenolszintje miatt az olívaolajok gyakran borsos, csípős és füvesebb ízűek, mint a spanyol vagy a francia olívaolajok.

6. Eltarthatóság

A sóban eltett olívabogyó akár hat hónapig is megőrzi minőségét felbontás után a hűtőszekrényen kívül is; persze megfelelően tárolva. Tűző napra így sem érdemes tenni.

7. Az a jó, ha csíp!

Minél több ízanyag van az olívaolajban, annál magasabb az antioxidáns tartalma.

8. Extraszűz vs. általános

Az extraszűz olívaolaj finomítatlan, ami azt jelenti, hogy az olajbogyó hideg sajtolásával készítik. Ebben a folyamatban nem használnak hőt, tehát a kapott olaj megőrzi az olívabogyó aromáját.

A legáltalánosabb olívaolaj az extra szűz olívaolaj és a finomított olívaolaj kombinációja, amelynek semleges íze és magasabb forráspontja van. Használhatók felcserélhetően, de az extraszűz verzió aromadúsabb; az általános olívaolaj viszont hevítéshez jobb.

9. Változó mennyiségek

Az olajfa termése drasztikusan változhat évről évre: egyik évben bőséges termést hoz, míg a következőben kb. fele annyi bogyót nevel csak a fa.

10. Gyulladáscsökkentő hatással bír

Az extraszűz olívaolaj magas oleokantál-tartalommal rendelkezik; ez egy természetes vegyület, amely ugyanolyan gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az ibuprofen.

Friss

Danny DeVito lesz az ördög Audrey Plaza sorozatában

Audrey Plaza az ördög lányát fogja alakítani, aki éppen az antikrisztust neveli.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk