olívaliget
Fotó: Kamil Szumotalski / Unsplash

Egy kis nyugalom a többszáz éves olívafák alatt

Tíz dolog, amit érdemes tudni az olíváról

Az olívaolaj egyike a természet legcsodálatosabb és legősibb gyógyhatású készítményeinek, amely nemcsak egészséges, de finom is. Együk akár salátára öntve, akár magában, az olívaolajnál kevés csodálatosabb dolog létezik a világon. Lássuk, miket érdemes tudni róla!1. Matuzsálemi kor

olajf\u00e1k

Minél vastagabb a törzse, annál öregebb

Fotó: Stacey Franco / Unsplash

Az olívafa akár 600 évig is elél.

2. Színkavalkád

fekete ol\u00edva

Az egyetlen különbség a zöld olajbogyó és a fekete olajbogyó között az érettség

Fotó: Clem Onojeghuo / Unsplash

A zöld olajbogyó olyan olajbogyó, amelyet érés előtt betakarítanak, míg a fekete olajbogyót addig nem szüretelik le, amíg teljesen érett nem lesz. Mind a zöld, mind a fekete olajbogyó ehető, sóban, sós lében vagy vízben való kikeményedéséig, és az ízkülönbségekért leginkább a kikeményedési folyamat felelősek. A bogyó olajtartalma a lilásodás idején van a csúcson; a legjobb olívaolajakat ezekből a bogyókból készítik, egyéb hozzáadott anyagok nélkül. Az egyenletesen fekete bogyókat gyakran szulfátokkal színezik, így a legjobb élményért inkább válasszuk a lila különböző árnyalatiban pompázó bogyókat!

3. Ha lehet, ne főzz vele

A legtöbb olívaolaj forráspontja alacsony, így nem érdemes főzésre használni, mert veszít az antioxidáns tartalmából.

4. Különbözőségben a sokszínűség

A legtöbb olívafa nem terem magától, hanem úgynevezett porzófákat kell melléjük ültetni.

5. Toszkána csodája

A toszkán olajbogyóból előállított extraszűz olívaolajban a legmagasabb a polifenol-koncentráció. A polifenolok a növényekben természetesen megtalálható kémiai vegyületek, amelyek hozzájárulnak az olívaolaj egészségre gyakorolt hatásaihoz. Ezek antioxidánsok is, amelyek számtalan egészségügyi előnnyel bírnak, például a sejtkárosodás elleni küzdelemben vagy olyan betegségek leküzdésében, mint a szívbetegség, a magas vérnyomás, a koleszterin és bizonyos rákos megbetegedések.

Az olasz toszkán olajbogyók magas polifenolszintje miatt az olívaolajok gyakran borsos, csípős és füvesebb ízűek, mint a spanyol vagy a francia olívaolajok.

6. Eltarthatóság

A sóban eltett olívabogyó akár hat hónapig is megőrzi minőségét felbontás után a hűtőszekrényen kívül is; persze megfelelően tárolva. Tűző napra így sem érdemes tenni.

7. Az a jó, ha csíp!

Minél több ízanyag van az olívaolajban, annál magasabb az antioxidáns tartalma.

8. Extraszűz vs. általános

Az extraszűz olívaolaj finomítatlan, ami azt jelenti, hogy az olajbogyó hideg sajtolásával készítik. Ebben a folyamatban nem használnak hőt, tehát a kapott olaj megőrzi az olívabogyó aromáját.

A legáltalánosabb olívaolaj az extra szűz olívaolaj és a finomított olívaolaj kombinációja, amelynek semleges íze és magasabb forráspontja van. Használhatók felcserélhetően, de az extraszűz verzió aromadúsabb; az általános olívaolaj viszont hevítéshez jobb.

9. Változó mennyiségek

Az olajfa termése drasztikusan változhat évről évre: egyik évben bőséges termést hoz, míg a következőben kb. fele annyi bogyót nevel csak a fa.

10. Gyulladáscsökkentő hatással bír

Az extraszűz olívaolaj magas oleokantál-tartalommal rendelkezik; ez egy természetes vegyület, amely ugyanolyan gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az ibuprofen.

A figyelmetekbe ajánljuk