zöldségek és gyümölcsök magas káliumtartalommal
Fotó: Shutterstock

​5 jel, hogy nem jutsz elég káliumhoz − ezt teheted ellene

A kálium a szervezet minden sejtje számára létfontosságú: felelős az energiatermelésért, a szív védelméért és még sok másért. Megmutatjuk, hogy gondoskodhatsz arról, hogy elegendő káliumot vigyél be a szervezetedbe.


A káliumot az olyan ételekben, mint a banán, egészségesen nagy mennyiségben találjuk, de sokan nem tudják, hogy milyen jelentős ásványi anyag számos testi funkció szempontjából. Sok tápanyag a káliummal való egészséges egyensúlyra támaszkodik ahhoz, hogy a szervezet megfelelően működjön. Ezért fontos, hogy felismerd a jeleit annak, hogy fogytán vagy belőle.

A National Institutes of Health (NIH) szerint a kálium többek között részt vesz a váz- és simaizmok összehúzódásában és növekedésében, a folyadékszabályozásban, a sav-bázis egyensúlyban és a szénhidrát-anyagcserében. Még a vesekő kiújulását is csökkentheti. Kulcsfontosságú ásványi anyag lehet a vérnyomás és a szív egészsége szempontjából is; a kálium értágítóként működik, csökkentve az érfalak feszültségét.

Ha tovább olvasnál: 5+1 egészséges zöldség, amit minden héten enned kellene

​Mi okozza az alacsony káliumszintet?

A kálium számos létfontosságú funkciója ellenére a legtöbb ember csak az ajánlott napi 4700 milligramm felét viszi be. Az NIH szerint a legtöbb ember káliumbevitele még akkor is az ajánlott mennyiség alatt marad, ha a káliumtartalmú étrend-kiegészítőket élelmiszerrel kombinálják. A kálium elektrolitként a nátriummal, a magnéziummal, a kloriddal és a kalciummal együttműködve vezeti az elektromosságot a szervezetben. A káliumegyensúly ezeknek az ásványi anyagnak a vérben lévő szintjétől függ, ami azt jelenti, hogy annak a személynek, aki magas nátriumtartalmú étrendet fogyaszt, több káliumra lehet szüksége a kiegyensúlyozásához.

A káliumot a vesék akkor is kiválasztják, ha hiány van belőle. A dohány és a koffein csökkentheti a kálium felszívódását a szervezetben, ami hiányhoz vezethet.

​Az NIH szerint az alacsony káliumszint tünetei a következők:

  • Izomgörcsök: ezeket a nap bármely szakaszában tapasztalhatjuk, de testmozgás közben gyakrabban.
  • Gyomorpanaszok: lelassítja a bélműködést, ami székrekedéshez, görcsökhöz és puffadáshoz vezet.
  • Gyengeség vagy szédülés: lelassíthatja a szívverést is, ami ájuláshoz vezethet.
  • Letargia: alacsony energiát, kimerültséget és krónikus álmosságot okozhat.
  • Szabálytalan szívverés vagy szívdobogás: a szívizmoknak nehezebb lehet a pumpálás, ami szabálytalan szívveréshez vagy szívdobogáshoz vezethet.

E tünetek mindegyike azonban számos más betegség következménye is lehet, ezért fontos, hogy beszéljünk egy szakemberrel, ha ezek bármelyikét tapasztaljuk. Szinte lehetetlen túl sok káliumot fogyasztani a folyamatos kiválasztás miatt, de ha mégis túl magas a káliumszintünk, az valószínűleg más rendellenes állapotokat tükröz, mint például veseelégtelenséget.

Hasonló témában: A banán 5 + 1 kevésbé ismert egészségügyi előnye

​A naponta szükséges kálium mennyisége

ban\u00e1n f\u00fcrt k\u00e9k asztalon

Fotó: Shutterstock

Kezdd el helyettesíteni a feldolgozott, magas nátriumtartalmú ételek egy részét gyümölcsökkel és zöldségekkel; a kálium a legtöbbjükben könnyen hozzáférhető, és természetesen alacsony a nátriumtartalmuk. Arról nem is beszélve, alacsony kalóriatartalmúak, viszont rost- és egyéb vitamin- és ásványianyag-tartalmuk magas.

Bár a banánnak kiváló híre van, ha káliumról van szó, rengeteg más élelmiszer is gazdag ebben az ásványi anyagban. Egy közepes méretű, héjas sült burgonya 952 mg, egy csésze főtt spenót 840 mg, 1 csésze apróra vágott sárgarépa pedig 410 mg káliumot tartalmaz.

A kálium szinte az összes többi élelmiszercsoportban is megtalálható, például a tejtermékekben (1 csésze alacsony zsírtartalmú 1%-os tejben körülbelül 391 mg), gabonafélékben (1 csésze főtt quinoa 320 mg-ot tartalmaz), diófélékben, babban, húsban, baromfiban és halban. Az élelmiszerek főzése, feldolgozása vagy konzerválása csökkentheti a káliumszintet, ezért a friss vagy fagyasztott általában jobb választás. A gőzölés és a száraz hőn történő főzés (például sütés és grillezés) csökkenti a legkevésbé a káliumszintet.

Forrás: Eating Well


A figyelmetekbe ajánljuk