sütőtökök halomban
Fotó: Shutterstock

5+1 egészségügyi hatás, amire számítanunk kell, ha sütőtököt fogyasztunk

A sütőtök különösen népszerű a halloween idején, azonban egy kivájható nevető szájú lámpásnál sokkal több van benne. Nézzük, mi mindenre jó!


Bár általában zöldségnek tekintik, a tök tudományosan gyümölcsnek számít, mivel magokat tartalmaz. Ennek ellenére táplálkozási szempontból inkább hasonlít a zöldségekre, mint a gyümölcsökre. Finom ízén túl a sütőtök tápláló, és számos egészségügyi előnnyel jár.

Összeszedtük a sütőtök 9 lenyűgöző táplálkozási és egészségügyi előnyét a healthline cikkének segítségével.

​1. Rendkívül tápláló és különösen gazdag az A-vitaminban

A sütőtök lenyűgöző tápanyagprofillal rendelkezik. Egy csésze főtt sütőtök (245 gramm) az alábbiakat tartalmazza:

 • Kalória: 49
 • Zsír: 0,2 gramm
 • Fehérje: 2 gramm
 • Szénhidrát: 12 gramm
 • Rost: 3 gramm
 • A-vitamin: a napi referenciabevitel (RDI) 245%-a
 • C-vitamin: az RDI 19%-a
 • Kálium: Az RDI 16%-a
 • Réz: az RDI 11%-a
 • Mangán: az RDI 11%-a
 • B2-vitamin: az RDI 11%-a
 • E-vitamin: az RDI 10%-a
 • Vas: az RDI 8%-a

Kis mennyiségben magnézium, foszfor, cink, folsav és B-vitamin. Amellett, hogy tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, viszonylag kevés kalóriát tartalmaz, mivel 94%-a víz. Emellett nagyon magas a béta-karotin-tartalma, amely karotinoidot a szervezet A-vitaminná alakít. Ráadásul a tökmag ehető, tápláló, és szintén számos egészségügyi előnnyel jár.

​2. Magas antioxidáns tartalma csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát

A szabad gyököket a szervezeted anyagcsere-folyamata termeli. Hasznos szerepük van, például elpusztítják a káros baktériumokat, túlzott mennyiségük azonban egy oxidatív stressznek nevezett állapotot hoznak létre, amely összefüggésbe hozható a krónikus betegségekkel, köztük a szívbetegségekkel és a rákos megbetegedésekkel. A sütőtök olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint az alfa-karotin, a béta-karotin és a béta-kriptoxantin, melyek semlegesíthetik a szabad gyököket, megakadályozva, hogy azok károsítsák a sejteket.

​3. Olyan vitaminokat tartalmaz, amelyek fokozzák az immunitást

s\u00fct\u0151t\u00f6k\u00f6t v\u00e1g fel egy n\u0151i k\u00e9z

Fotó: Shutterstock

A sütőtöknek egyrészt magas a béta-karotin-tartalma, amelyet a szervezeted A-vitaminná alakít, mely erősítheti az immunrendszeredet és segíthet a fertőzések leküzdésében. Sok C-vitamin található benne, amelyről kimutatták, hogy fokozza a fehérvérsejtek termelését, segíti az immunsejtek hatékonyabb működését, és gyorsabban gyógyítja a sebeket. Jó E-vitamin, valamint vas és a folsav forrás is − ezek szintén segítik az immunrendszert.

​4. Az A-vitamin, a lutein és a zeaxantin megvédheti a látásodat

A megfelelő tápanyagok fogyasztása csökkentheti a látásvesztés kockázatát. A sütőtök bővelkedik olyan tápanyagokban, amelyek összefüggésben állnak az erős látással. Béta-karotin tartalma például biztosítja a szervezeted számára a szükséges A-vitamint. A kutatások szerint az A-vitamin hiánya a vakság egyik leggyakoribb oka. A sütőtök a lutein és a zeaxantin egyik legjobb forrása is, két olyan vegyületé, amely az időskori makuladegeneráció (AMD) és a szürkehályog alacsonyabb kockázatával hozható összefüggésbe.

​5. A tápanyagsűrűség és az alacsony kalóriatartalom elősegítheti a fogyást

A sütőtök tápanyagdús élelmiszernek számít: hihetetlenül alacsony a kalóriatartalma annak ellenére, hogy tele van tápanyagokkal. Tehát többet fogyaszthatsz belőle, mint más szénhidrátforrásokból − például rizsből és burgonyából −, mégis kevesebb kalóriát viszel be. Ráadásul a sütőtök jó rostforrás, ami segíthet visszafogni az étvágyat.

+1. Antioxidáns tartalma csökkentheti a rák kockázatát

A rákos sejtek szabad gyököket termelnek, hogy segítsék gyors szaporodásukat. A sütőtökben sok a karotinoid, melyek antioxidánsként működhetnek, semlegesítve a szabad gyököket, így védelmet nyújtva bizonyos rákos megbetegedések ellen. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a magasabb alfa-karotin- és béta-karotin-bevitellel rendelkező embereknél szignifikánsan alacsonyabb volt a gyomorrák kockázata, más tanulmányok szerint a torok-, hasnyálmirigy-, mell- és egyéb rákos megbetegedések kockázata is.


A figyelmetekbe ajánljuk