A hagymalekvár egy rendkívül ízletes összetevője lehet az étkezésednek, s bármilyen hús és sajt mellé kiváló. Egyszerűen elkészíthető, épp ezért remek kiindulópont, ha még nincs tapasztalatod a chutney-val és a befőttekkel.
Neve ellenére a hagymalekvár egy sós ízű, bár természetes édességgel gazdagított ínyencség. Inkább hasonlít a chutney-ra, mint a lekvárra, és megannyi sós ételhez passzol. Különösen jó sajtokhoz, felvágottakhoz vagy hagyományos sertéspástétomokhoz.
Hozzávalók:
- 0.8 kg lilahagyma
- 3.8 dkg vaj
- 2.3 ek balzsamecet
- 3 dl marha alaplé
- 1.1 dl vörösbor
- 0.4 teáskanál méz
- 0.4 kk kakukkfű
- 0.4 kk étkezési keményítő
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítése:
Egy nagy serpenyőben vajon megfonnyasztjuk a felszeletelt hagymát, amikor pedig a hagyma eléggé megfonnyadt, akkor mézet (vagy barnacukrot) adunk hozzá, és 1-2 percig kevergetjük, majd egy kis balzsamecetet is locsolunk rá és jól összekeverjük. Ezután kakukkfűvet szórunk rá és sózzuk, borsozzuk, amit a legvégén a vörösbor követ. Lassú tűzön főzzük a hagymát, és apránként hozzáadjuk az alaplevet. Az alapléből tegyünk félre 1 dl-t, amibe elkeverjük a keményítőt. Amikor pedig hagyma megpuhult (kb. 1 óra) hozzáadjuk a keményítős alaplevet, és további 15 percig főzzük.