Gyors és egyszerű recept: így készíts hagymalekvárt!

Gyors és egyszerű recept: így készíts hagymalekvárt!

A hagymalekvár egy rendkívül ízletes összetevője lehet az étkezésednek, s bármilyen hús és sajt mellé kiváló. Egyszerűen elkészíthető, épp ezért remek kiindulópont, ha még nincs tapasztalatod a chutney-val és a befőttekkel.


Neve ellenére a hagymalekvár egy sós ízű, bár természetes édességgel gazdagított ínyencség. Inkább hasonlít a chutney-ra, mint a lekvárra, és megannyi sós ételhez passzol. Különösen jó sajtokhoz, felvágottakhoz vagy hagyományos sertéspástétomokhoz.

Hozzávalók:

  • 0.8 kg lilahagyma
  • 3.8 dkg vaj
  • 2.3 ek balzsamecet
  • 3 dl marha alaplé
  • 1.1 dl vörösbor
  • 0.4 teáskanál méz
  • 0.4 kk kakukkfű
  • 0.4 kk étkezési keményítő
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Elkészítése:

Egy nagy serpenyőben vajon megfonnyasztjuk a felszeletelt hagymát, amikor pedig a hagyma eléggé megfonnyadt, akkor mézet (vagy barnacukrot) adunk hozzá, és 1-2 percig kevergetjük, majd egy kis balzsamecetet is locsolunk rá és jól összekeverjük. Ezután kakukkfűvet szórunk rá és sózzuk, borsozzuk, amit a legvégén a vörösbor követ. Lassú tűzön főzzük a hagymát, és apránként hozzáadjuk az alaplevet. Az alapléből tegyünk félre 1 dl-t, amibe elkeverjük a keményítőt. Amikor pedig hagyma megpuhult (kb. 1 óra) hozzáadjuk a keményítős alaplevet, és további 15 percig főzzük.

A figyelmetekbe ajánljuk