asztal tele mindenféle étellel, felette kezek nyúlnak át
Fotó: Shutterstock

6 udvariasnak tűnő, de valójában kellemetlen szokás a baráti vacsoraesteken

Újra itt a vacsoraparti szezon. Kevés dolog van, ami közelebb hozna minket egymáshoz, mint az olyan együttlétek, amikor megnyitjuk az otthonunkat mások előtt.


Ugyanakkor mindannyian tudjuk, hogy a vendéglátás mennyi munkával jár, még akkor is, ha megéri a fáradságot. Ezért próbáljuk kimutatni a hálánkat a házigazdának, és igyekszünk segítőkészek lenni. De nem mindegy, hogy sül el a jótettünk. Összeszedtük az EatingWell cikkének segítségével azt a 6 „udvarias" szokást, ami egy vacsorapartin valójában nem túl figyelmes.

​1. Hagyod, hogy a házigazda gondoskodjon az összes ételről és italról

Mindig kérdezd meg, hogy mivel tudsz hozzájárulni a partihoz, melyen részt veszel. Még ha nem is batyus összejövetel, ha hozol egy előételt vagy köretet, az segíthet levenni némi előkészületi terhet a házigazdáról. Vannak olyanok, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy mindent ők intézzenek, de ne fogadd el a követeléseiket. Mindig jó ötlet, ha hozol valamit a vendégségbe. Nem kell extravagánsnak lennie, lehet akár egy ajándék is, vagy valami apróság, például egy üveg bor vagy egy előétel.

​2. Hallgatsz az ételallergiádról vagy intoleranciádról

Valamilyen étrendi korlátozásod van, és váratlanul olyan ételt szolgálnak fel, amit nem ehetsz meg. Ez nem csak a vendéglátó számára lehet megalázó, de veszélyes helyzetbe hozhat téged is, ha súlyos allergiás reakciót vált ki. Az a legjobb, ha előre közlöd a házigazdával az étrendi korlátozásaidat, azt is, ha vegetáriánus, vegán vagy tejmentes vagy. Még jobb, ha felajánlod, hogy segítesz neki, ha a csoport többi tagjától eltérő ételt kell enned.

​3. Olyasmit kérsz, ami nincs az asztalon

k\u00fclt\u00e9ri vacsora parti sok emberrel

Fotó: Shutterstock

Lehet, hogy amúgy mindig csípős szósszal eszed a tacódat, de ha már leültél, próbálj meg nem kérni semmi pluszt. Ha a házigazda nem tett oda valamit, lehet, hogy nincs neki, vagy nem akarja párosítani az általa készített étellel. Ha van olyan ételízesítő vagy fűszer, amiről tudod, hogy szükséged lesz rá, kérdezz rá az étkezés előtt, vagy hagyd ki az estére. Ne kényszerítsd a vendéglátó személyt arra, hogy felálljon az asztaltól.

​4. Megdicséred, hogy az étel „meglepően" jó

Hasonlóan ahhoz, mint amikor valakinek azt mondod, hogy milyen szépen lefogyott, az, ha arról áradozol, hogy az étel „valóban" milyen jó ízű, bántóan ható bók. Azt sugallhatja, hogy nem gondoltad, hogy az étel ennyire jó lesz, illetve hogy jellemzően nem ízlik az az étel, amit a házigazda készít. Még ha nem is ez volt a szándékod, a főző személyt megbánthatod a konyhai képességeivel kapcsolatban.

​5. Hátrahagyod, ami megmaradt

Bár ez nagylelkűnek tűnhet, lehet, hogy a házigazdának nincs szüksége a maradékra. Felajánlhatod, hogy otthagyod, de ne feltételezd, hogy a házigazda feltétlen szeretné. Még inkább segítesz, ha saját ételtároló edényeket hozol (és hozhatsz annyit, hogy a többi vendég is vihessen a megmaradt ételekből).

6. Távozol a takarítás előtt

A partik általában a szokásosnál több takarítással járnak. A parti előkészítése, a vendéglátás és az esemény utáni takarítás időigénye sokkal több lehet, mint amire kezdetben számítottál. Még ha a házigazda azt is mondja, hogy meg tudja egyedül oldani, ragaszkodj a segítséghez. Ez lehet akár a tányérok leöblítése és mosogatógépbe helyezése, vagy a maradékok élelmiszer-tároló edényekbe csomagolása.


A figyelmetekbe ajánljuk