A hűtőket úgy lettek tervezve, hogy bizonyos élelmiszereket egy adott helyen tároljunk. A nyers húsokat viszont szinte mindenki rossz helyre rakja. Ez a kellemetlen szag mellett még egészségügyi problémához is vezethet. A Vince mutatta be a tastintable oldala alapján a probléma okait és annak megoldását.
Az egyik legkönnyebben betartható szabály, hogy egyáltalán ne tároljunk állati eredetű termékeket a hűtőszekrény ajtajában – a tojástól a steakig ez mindenre vonatkozik. A hűtőszekrény ajtaja nem arra lett kitalálva, hogy például húst tároljunk benne. Az állandó ajtónyitogatás miatt az ott található élelmiszerek hőmérsékletingadozásnak vannak kitéve, így könnyebben megromlanak.
Mivel a hűtőszekrény ajtaját rendszeresen nyitogatod, az ott található élelmiszerek állandó hőmérséklet-ingadozásnak vannak kitéve, így könnyebben megromlanak.
Ezzel pedig olyan veszélyes baktériumok szaporodhatnak el, amelyekkel jobb nem találkozni.
Akkor hol?
A húst érdemes a hűtőszekrény legalsó polcára helyezni, mivel itt ingadozik a legkevésbé a hőmérséklet – tanácsolja a Vince. Egyes hűtőkben helyet kaptak olyan speciális rekeszek, amiket kifejezetten a húsok tárolására terveztek. A hűtő ezen részeiben nem fog a hús túlságosan lehűlni vagy megmelegedni.
Ha a hűtő legalsó részen áll a hús, akkor megakadályozható a keresztszennyeződés is, vagyis a nyers húsról nem tud átjutni semmilyen egészségügyi problémát okozó baktérium más élelmiszerekre.
Ha nincsenek ilyen fiókok, akkor használjunk egy átlátszó tárolót, ami elválasztja a húst a hűtő többi ételétől.
A hűtő ajtaját pedig használjuk a nem megromlandó italok tárolására.