lány szőlőben
Fotó: Matt Lamers

Nemcsak finom az innen szüretelt bor, hanem egészséges is!

Az egészség egy pohár borral kezdődik

Időről időre felröppen a hír a bor pozitív élettani hatásairól: véd a szívbetegségek ellen, segítségével sikeresebben küzdünk meg az Alzheimer-kórral... Ez azonban még csak a jéghegy csúcsa, a napi (mértékletes) borfogyasztás még ennél is nagyobb jelentőséggel lehet az életünkre.


Most következő írásunkban elsősorban a testünkre gyakorolt közvetlen hatásokkal foglalkozunk, míg a minisorozat következő részében arról is szó lesz, hogy hogyan függ össze a jóllét a jóléttel.

Történelmi visszatekintés

egyiptomi fal

Vajon borral egyensúlyoznak a fejükön?

Fotó: Samer Khodeir / Unsplash

Mondhatni, hogy mióta az ember létezik, fogyaszt bort is. Egyiptomi hieroglifák és sumer táblák tanúskodnak arról, hogy már Kr.e 2200-ban is ismert volt a bor jótékony élettani hatása, amely így a legősibb gyógyszernek minősülő készítménynek számít. Az ókoriaktól kezdve egészen a középkorig az emberek számos baj megelőzése érdekében fogyasztottak bort: megölte a vízben található baktériumokat, megtisztította a sebeket, enyhítette a fájdalmat és gyógyírt jelentett a letargiára.

A zsidó Talmud tanítása szerint "ahol a bor hiányzott, ott volt szükség gyógyszerekre".

Hogyan változott meg mindez a vélekedés? A 19-20. században az emberek ellenségként kezdtek el az alkoholra tekinteni, amelynek bizony a bor is áldozatául esett.

A francia paradoxon

francia paradoxon

Sok hús, sajt és bor, akár minden nap. Mégis egészségesebbek a franciák, mint mi, magyarok.

Fotó: Unsplash

Serge Renaud (1927-2012) kutatta a kapcsolatot a franciák étkezési szokásai és várható élettartamuk között, és a következő megállapításra jutott:

Magas zsírtartalmú ételek + napi borfogyasztás = kevesebb szívkoszorúér-beteg

A megállapítás olyannyira igaz, hogy Franciaország étkezési szempontból legegészségtelenebb régióiban a legmagasabb a várható élettartam; ne felejtsük el, hogy náluk a napi 2-3 pohár bor a kultúrájuk része. A jelenséget Renaud francia paradoxonként nevezte el.

Mediterrán diéta

grillezett lazac

Az egészséges étkezés kulcsfontosságú

Fotó: Caroline Attwood / Unsplash

A franciákkal ellentétben a világ legegészségesebb étrendjét a mediterrán országok népei tudhatják magukénak. Kevés hús, sok zöldség, hüvelyesek, magvak. És, ne feledkezzünk el arról sem, hogy a rendszeres, mértékletes borfogyasztás is jellemzi a Földközi-tenger lakóit. Itt az ideje közelebbről is megvizsgálni a bor egészségre gyakorolt hatásait!

A titok kulcsa: kémia

Jó hír az egészségükért aggódóknak: a kevésbé ismert tannat és sagrantino szőlőfajtákból készült vörösbor is megtalálható itthon a Heimann Családi Borászat portfóliójában

Fotó: Wine Folly

A bort alkotó vegyületek közül egészségügyi szempontból a polifenolok jutnak kulcsszerephez.

 • A szőlő héjában és magjában találhatóak
 • Antioxidánsként megkötik a szabad gyököket
 • A polifenolok koncentrációja függhet évjárattól, szőlőfajtától
Ahogyan az ábra is mutatja, a vörösborok tekintetében is vannak eltérések polifenol tartalom szempontjából.

A csodálatos rezveratrol

Egy kis stressz még jól is jöhet, ha sokáig szeretnénk élni

Fotó: Elijah O'Donnell / Unsplash

Aki nem először találkozik a bor jótékony hatásaival, minden bizonnyal hallott már a rezveratrolról. Igen, ez a legjelentősebb a bort alkotó polifenolok között, a vörösborban és az olívaolajban található meg legnagyobb koncentrációban.

A növényekben megtalálható rezveratrol a növény túlélésért folytatott harcát támogatja, így tulajdonképpen minél jobban szenved a szőlő, pl. aszálytól, annál nagyobb mértékben termelődik a jótékony vegyület. Ebből kiindulva született meg az az elmélet, hogy az ember is akkor nyújtja a legoptimálisabb teljesítményét, ha folyamatos stressznek van kitéve - igaz, a tudósok nem a munkahelyi stresszt értik ezalatt, hanem pl. testmozgást, böjtölést, hideg/meleg terápiát. Így ha ezt kombináljuk sok rezveratrollal, mi is ellenállóbbak lehetünk a mindennapi életünk során. Természetesen amennyiben vörösborral támogatjuk meg a szervezetünket, minden esetben ügyeljünk a mértékletességre!

A rendszeres borfogyasztás csökkenti a szívbetegségek kockázatát, véd a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség kialakulása ellen, mégpedig úgy, hogy a rezveratrol elősegíti a koleszterin és más testplakkok lebontását, fokozza a glükózfelhasználást és szabályozza az oxidatív stressz szintjét.

Még több jótékony hatás

Egy ilyen gyönyörű borvidékről csak egészséges dolgok születhetnek

Fotó: kastriot cupi / Unsplash

A legújabb kimutatások szerint a rendszeres borfogyasztás, akárcsak a mediterrán stílusú étrend, védhet bizonyos típusú rákkal szemben is, ideértve a hasnyálmirigy, mell, petefészek, bőr, gyomor, vastagbél legádázabb ellenségét. A kulcs ismét a polifenoloknál keresendő: a szabad gyökök megkötésével csökken a daganatok kialakulásának esélye.

Mire jó még a borfogyasztás?

Törődj az egészségeddel!

Fotó: Jamie Street / Unsplash

 • Csontritkulás ellen
 • Javítja a veseműködést
 • Javítja a bélrendszer egészséges működését
 • Segíti a termékenységet: meghosszabítja a petefészek élettartalmát
 • Gyulladáscsökkentő hatással bír
 • Véd az UV sugárzás és a melanóma ellen
 • Hozzájárul a tüdő egészségéhez
 • Növeli a dopamin szintet - egyes tanulmányok szerint csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát
 • Véd a demencia kialakulásával szemben

A tanulmány nem nevezi meg a borfogyasztásra vonatkozó pontos mennyiséget, fontos szabály itt a mértékletesség és a bor mellett az egészséges étrend (ld. mediterrán diéta).

Ne feledkezzünk el a rituálékról sem

Fontos a közös érdeklődési pont

Fotó: Vineeth Vinod / Unsplash

A rituálék kialakulása növeli az összetartozás érzését. Hippokratesz holisztikus megközelítése szerint az egészség alapfeltétele a barátok, a mindennapi örömök és a bor megléte. A jó társaságban elfogyasztott bor hat az érzékeinkre, így a mentális egészségünkre is kiváló hatással bír; amely a kiégés felé rohanó társadalmunkban elengedhetetlen létfeltétel, nem beszélve arról, hogy növeli a kreativitásunkat, állóképességünket is.

Nem közvetlenül bor, de a természetet járva egy-egy szépen gondozott szőlősor látványa is pozitív hatással bír mentális egészségünkre. Ha nem hiszed el, győződj meg róla: nézz meg pár percet az alábbi videóból!

Számold meg a bárányokat! és relaxálj...

A figyelmetekbe ajánljuk