tötök tabulé a tányéron

A csípős, paradicsomos bulgursaláta a nyári grillpartik főszereplőjeként sem fog szégyent vallani.


Egészségesen hűsítő

„Szuperegyszerű elkészíteni nagy mennyiségben is, nyári grillpartikra alapdarab lehet"

– mi tagadás, ez igen jól hangzik a török csípős, paradicsomos, bulgursalátával kapcsolatban. Mautner Zsófit és a Chili & Vanilia receptjeit olvasni is jó, e friss Facebook-posztból is árad a frissesség, és egy forró nyári napon éppenséggel semmi másra nincs jobban szükségünk, mint erre.

Ráadásul egészséges is, amit kínál: a mediterrán és a közel-kelet találkozásánál, Törökország és Libanon környékén pontosan tudják, mi tesz a legjobbat az embernek, ha kegyetlenül meleg van.

A kisir vagyis az említett különleges, de egyszerű bulgursaláta a libanoni tabbouleh török változata, kevésbé petrezselymesen, zöld helyett pirosabban, paradicsomosabban, chilisebben, csípősebben.

Mautner Zsófi közel-keleti tanfolyamon tanulta, aztán alakítgatta. Nem mellékesen elmeséli, e régió konyhájához általában itthon is van minden hozzávaló.

Hozzávalók:
5 deka bulgur
1 deci forró víz
4 szál karikákra vágott újhagyma
1 kis friss aprított chilipaprika
fél csokor aprított petrezselyem
friss aprított menta
2 púpos teáskanál paradicsompüré
2-3 evőkanál olívaolaj
egy fél citrom leve
só, bors
egész apróra kockázott, hámozott, magozott paradicsom (ez nem muszáj).

A felforralt vízzel leöntjük a tálban várakozó bulgurt, lefedjük, hadd álljon és puhuljon 20 percig. Vékony karikákra vágjuk az újhagymát a zöldjével. Felaprítjuk a petrezselymet és mentát, kifacsarjuk a citrom levét. Hozzákeverjük a paradicsompürét, a citromlevet, olívaolajat, chilipaprikát a közben megpuhult bulgurhoz és átkeverjük. Jöhet hozzá az újhagyma és a zöldfűszerek, no meg a só, bors, ízlés szerint. Mehet a hűtőbe néhány órára, onnan meg a partira.

A figyelmetekbe ajánljuk