csilipaprika
Shutterstock

A csilipaprika 6 kevésbé ismert egészségügyi előnye

A csilipaprika nem csupán az íze miatt különleges: számos hasznos egészségügyi előnyökkel is járhat a fogyasztása. Ebből mutatunk hatot!.

Segít a gombás fertőzések, a megfázás és az influenza ellen

A csilipaprika jellegzetes színe arra utal, hogy a zöldség béta-karotinban és A-vitaminban gazdag. Utóbbi kulcsfontosságú az egészséges légző-, bél- és húgyúti rendszer fenntartásában. Emellett a chilipaprikában található A-vitamin és C-vitamin létfontosságú a fertőzésekkel és betegségekkel szembeni immunitás kiépítésében.

Ha orrdugulástól vagy allergiától szenvedünk, a kapszaicin orrspray segíthet enyhíteni a tüneteket. Ezenkívül a kapszaicin számos antibakteriális tulajdonsággal rendelkezik, amelyekkel felvehetjük a harcot a krónikus orrmelléküreg-fertőzésekkel szemben. Ha magas lázunk van, a csípős csilipaprika nemcsak a fájdalmat enyhítheti, hanem az immunrendszert is serkentheti a vírus leküzdésére.

De gombaellenes tulajdonságai miatt is használható, mert elpusztítja az étkezési kórokozókat, az olyan baktériumokat, mint a H. pylori, és számos gyulladásos bélbetegséget gyógyíthat.

Shutterstock

Enyhíti a migrént

A csilipaprikából származó kapszaicin a fejfájás és a migrén kezelésében is hatásos lehet. Az Amerikai Neurológiai Akadémia Philadelphiában megrendezett éves találkozójának tanulmánya szerint 18 fejfájásos diagnózissal rendelkező beteget kezeltek intranazális kapszaicinnel, melynek eredményeként 13 betegnél teljes enyhülést tapasztaltak.

A többi beteg többségénél némi enyhülést tapasztaltak, és csak egy betegnél nem volt javulás. A kutatók megállapították, hogy a kapszaicin semlegesíti a trigeminális ideget és csökkenti a CGRP-t – mindkettő felelős a migrénes fájdalom kialakulásáért.

Javítja az emésztést és az anyagcserét

A csilipaprikában található kapszaicin egyik legnagyobb előnye, hogy hozzájárul a bélrendszer egészségéhez, ami a fogyásban is segíthet. A közhiedelemmel ellentétben a zöldség valójában csökkenti a gyomorirritációt és a gyomorfekélyt is kezelheti.

Emellett a csilipaprika, különösen por formájában, gazdag antioxidánsokban és más vegyületekben, amelyek enyhíthetik az egyéb emésztési problémákat, mint például a gyomorpanaszokat, bélgázokat, hasmenést és görcsöket. Mindezt azért képes elérni, mert serkenti a gyomornedveket, és hat az emésztőrendszerben lévő savasság ellen.

A csilipaprika továbbá felgyorsíthatja az anyagcserét,, amely fogyókúra esetén különösen előnyös lehet.

Ízületi fájdalomcsillapítás

Amellett, hogy a fejfájás és a migrén természetes fájdalomcsillapító-forrása, az ízületi fájdalmak csökkentésére is használható a bőrre kenve.

A kapszaicin kötődik a fájdalomreceptorokhoz, és égő érzést vált ki, ami idővel érzéketlenné teheti azokat. Ily módon a kapszaicin fájdalomcsillapítóként hat. Jellemzően övsömör, ízületi fájdalom és HIV-neuropátia kezelésére használható.

Shutterstock

Védi a szívet

A csilipaprika nagyszerű, természetes módja lehet a szív- és érrendszer támogatásának és a szívbetegségek megelőzésének is. Magas káliumtartalommal rendelkezik, amelynek számos funkciója van az emberi szervezetben: a folsavval kombinálva csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét, ezenkívül segíthet ellazítani az ereket, ami megkönnyíti a vér áramlását a szervezetben.

A csilipaprika továbbá riboflavint és niacint is tartalmaz. Utóbbi felelős az egészséges koleszterinszint fenntartásáért, és ezáltal csökkenti a szívbetegségek kockázatát. A csilipaprika a vérben lévő zsírokat is megvédheti a szabad gyökökkel szemben. Egy tanulmány például azt találta, hogy a friss chili fogyasztása növelte a vérzsírok oxidációval szembeni ellenálló képességét, ami a triglicerideket és a koleszterinszintet károsító szabad gyököknek köszönhető.

Serkenti az agyat

Az erős kognitív teljesítmény fenntartásának egyik legfontosabb módja a megfelelő mennyiségű oxigén és vas. Szerencsére a csilipaprika utóbbiban rendkívül gazdag. Ez a véráramlás és a hemoglobintermelés növekedéséhez vezet az agyunkban.

A csilipaprika viszont segíthet javítani a kognitív teljesítményt, emellett csökkentheti az olyan kognitív rendellenességek, mint a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is.


A figyelmetekbe ajánljuk