cayenne bors

Mindig legyen otthon Cayenne-bors! Hidd el, nem bánod meg!

Csípős és piros a színe, azonban a Cayenne-bors ennék sokkal, de sokkal több meglepetést tartogat, amiről eddig szinte biztosan nem hallottál.


Tudtad, hogy az őrölt Cayenne-bors nem is bors, hanem több csilipaprika őrleménye? A hasonló elnevezésű cayenne-i paprika viszont a közönséges paprikák egyik fajtája, ami a dél-amerikai Cayenne városáról kapta nevét. Ez a paprikafajta már legalább 9000 éve létezik. Legelőször az amerikai őslakosok kezdték el gyomorbántalmak, keringési problémák kezelésére használni. A cayenne-i paprika egyébként egy rendkívül csípős paprika, egy átlagos jalapeño paprikánál hatszor erősebb – írja a Vince.

Nem mindig kerül Cayenne-i paprika a borsba. De vajon ennek mi az oka? A Cayenne-borsba néha kevésbé erős paprikát használnak fel, hogy ne legyen túlságosan csípős.

Shutterstock

A különböző chilipaprikákból készült Cayenne-bors tökéletes fűszer, mert pikáns csípősséget és különleges ízt kölcsönöz az ételeknek és szószoknak. Ezenfelül pedig még a szívre is jótékony hatással van. Több kutatás szerint ugyanis a Cayenne-borsban lévő tápanyagok és vegyületek, például a kapszaicin, segíthet csökkenteni a szívbetegségek kialakuláásának kockázatát. Egy másik, 2019-es tanulmány pedig az állítja, hogy komoly összefüggés található a rendszeres paprikafogyasztás és a szívbetegségek alacsonyabb kockázata között.

A figyelmetekbe ajánljuk