zöldségek

Friss kontra fagyasztott – mikor érdemes a mirelit zöldséget vásárolni?

A WHO szerint egy átlagos felnőttnek legalább 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztani naponta, ám a népesség csupán 12 százaléka eszik elegendő gyümölcsöt, és csupán 9 százaléka megfelelő mennyiségű zöldséget. Utóbbiról elmondható, hogy bármilyen formájában jobb, mintha egyáltalán nem fogyasztanánk, így a mirelit verzió is hasznos lehet a mindennapok során. A fagyasztott zöldségekről még mindig sokan azt hiszik, hogy kevésbé táplálóak, mint a friss áru. De mi az igazság és mikor érdemes a mirelitet választani?

A zöldségek tele vannak tápanyagokkal, különböző vitaminokkal, ásványianyagokkal, rostokkal és antioxidánsokkal, amelyek ugyan mindig fontosak a szervezetünk számára, a téli hónapokban különösen. Ilyenkor jóval kevesebb friss zöldséghez tudunk hozzájutni, de a fagyasztás remek módja lehet a tápláló élelmiszerek eltarthatóságának meghosszabbítására.

Ez is érdekelhet: 5+1 egészséges zöldség, amit minden héten enned kellene

Mikor válasszuk a fagyasztottat?

Az évszakok változása miatt arra kényszerülünk, hogy a friss termény helyett, inkább a konzerveket, illetve a fagyasztott zöldségeket válasszuk. Míg a konzervzöldségek a tartósítási folyamat során veszíthetnek a tápanyagtartalmukból – ez alól kivétel a paradicsom és a sütőtök - a fagyasztott zöldségek még egészségesebbek lehetnek, mint a szupermarketekben kapható friss termékek egy része. De miért van ez így?

A szakemberek szerint, a fagyasztásra kiválasztott gyümölcsöket és zöldségeket általában érettségük csúcspontján dolgozzák fel, amikor a legtöbb tápanyagot tartalmazzák.

Míg a zöldségek fagyasztásának első lépése a baktériumok elpusztítása és az élelmiszerbontó enzimek leállítása érdekében forró vízben vagy gőzben történő blansírozás. A folyamat során néhány vízben oldódó tápanyag, például a C-vitamin és a B-vitaminok lebomlását vagy kioldódását okozza, az ezt követő gyorsfagyasztás azonban tápanyagban gazdag állapotban tartja a zöldségeket. Egy 2017-es tanulmány szerint például nem volt jelentős különbség a friss és a fagyasztott zöldséget vitamint tartalma között. Ahol mégis tapasztaltak enyhe különbséget, ott a fagyasztott áru tápanyagtartalma magasabb volt, mint a friss társaik esetében.

A két termék között jelentős árkülönbség is van, hiszen a fagyasztott zöldségek költséghatékonyabbak lehetnek. Ráadásul a friss zöldségeknek sokkal rövidebb az eltarthatósági idejük, míg a mélyhűtőben tárolt verziót akkor használjuk fel, amikor csak akarjuk, így nem kell attól tartani, hogy a kamrában vagy a hűtőben penészedni, esetleg rohadni kezdenek. Ennek köszönhetően a pazarlás kockázata is csökken.

Mikor válasszuk a frisset?

Nehéz vitatkozni a friss, érett gyümölcsök és zöldségek ízével, illetve tápanyagtartalmával, különösen akkor, ha azoknak éppen szezonja van, hiszen ilyenkor ezeket helyben lehet termeszteni és megvásárolni, ezzel biztosítva a legfinomabb és legegészségesebb terméket. A hűvösebb évszakokban azonban erre nem igazán van lehetőségünk.

A hidegebb hónapokban már az áruházakba is úgy jutnak el ezek a termények, hogy azokat általában érés előtt szedik le, így kevesebb idő áll rendelkezésükre, hogy a vitaminok és ásványianyagok elérjék a csúcspontjukat. Az érés külső jelei ugyan jelentkezhetnek, de ezek a zöldségek nem rendelkeznek ugyanolyan tápértékkel, mintha hagyták volna őket teljesen megérni. Ráadásul a termőföldtől az áruházakig tartó hosszú út során, a friss gyümölcsök és zöldségek változó hőnek és fénynek vannak kitéve, amelyek lebonthatnak néhány tápanyagot, különösen az olyan érzékeny vitaminokat, mint a C-vitamin és a B-vitaminok.

Ez is érdekelhet: Veszélyesek lehetnek a fertőtlenített zöldségek

Ha olyan zöldségeket akarunk fogyasztani, amelyeket inkább nyers formában esik jól enni – legyen szó akár a szendvics mellé kínált falatokról, vagy a salátákhoz használt ropogós zöldségekről – akkor természetesen csak a friss termény jöhet szóba. Megfelelő tárolás esetén ezek a termékek akár tovább is eltarthatók, mint gondolnánk, azonban a különböző zöldségek, más-más tárolást igényelhetnek.

(EatingWell)

A figyelmetekbe ajánljuk