hagyma és gomba

3 egészséges, mégis alulértékelt zöldség, amit gyakrabban kéne fogyasztanunk

Vannak olyan zöldségfélék, amelyekre érdemes nagyobb figyelmet szentelni, hiszen rendkívül egészségesek, sokszor mégsem esszük őket. Pedig mindenhol megtalálhatóak és régen is nagy kedvvel fogyasztották őket.

Néhány hétköznapi és könnyen beszerezhető zöldség is kifejezetten jó hatással lehet az egészségünkre. Mégis: nem beszélünk róluk annyit, sokszor az asztalra se kerülnek. Ennek oka részben az is lehet, hogy a felsorolt zöldségek annyira gyakoriak (már gyerekkortól), hogy idővel kikopnak az étrendből.

A Haszon Agrár mutatott be a Magyar Mezőgazdaság alapján három ilyen zöldséget, melyeket érdemes gyakran fogyasztani – és megbecsülni.

Ez is érdekelhet: 5+1 egészséges zöldség, amit minden héten enned kellene

Kelbimbó

Shutterstock

A kelbimbó több rákellenes vegyületet, úgynevezett glükozinolátokat tartalmaz, mint bármely más keresztesvirágú zöldség.

Az egyik ilyen a szinigrin nevű vegyület, amely a rákos sejtek önmegsemmisítését idézi elő. Emellett kimutatták azt is, hogy ha kelbimbókivonatot használunk, a glükozinolátok blokkolják a fehérvérsejtek támadó enzimeket, így a DNS-t is képesek stabilizálni.

Gombák

Shutterstock

A gombák ugyan nem zöldségek – hiszen az élővilág egy önálló országát alkotják –, de gyakran hivatkoznak így rájuk.

Fontos szerepük lehet a mellrák elleni küzdelemben, erősítik az immunrendszert, és csökkentik a vastagbél-, mell-, gyomor- és prosztatarák kockázatát is. Emellett D-vitamint és hosszú szénláncú poliszacharidokat is tartalmaznak, amelyek segíthetnek a nátha leküzdésében.

A gomba tápértékéhez úgy is hozzá lehet jutni, ha megfőzik, nem szabad nyersen fogyasztani.

Hagymák

Unsplash/Sincerely Media

A tioszulfinát nevű vegyület miatt szoktunk könnyezni a hagyma felszeletelése közben. Néhány kutatás szerint a vegyület megóvhat a stroke-tól, mivel vérhígítóként működik, és megakadályozhatja a vérlemezkék összecsapódását.

A hagymában található kvercetinről kimutatták, hogy ellazítja és kitágítja az ereket. Magas a zöldség C-vitamin-tartalma is, valamint kalciumot, vasat, folsavat és élelmi rostot is biztosít. Mivel képes elpusztítani a Helicobacter pylori baktériumot, segíthet a gyomorfekély megelőzésében.

Aggasztóak az élelmiszerárak, de fontos az egészséges étkezés

A Haszon mutatta be azt a friss, magyarországi kutatást, amelyben az emberek 96,3 százaléka gondolja úgy, hogy az dinamikusan emelkedő élelmiszerárak nagy hatással lesznek a pénztárcájukra a következő időszakban. Azonban továbbra is fontosnak tartják a minőségi táplálkozást, hiszen 78 százalékuk nyilatkozta, hogy az utóbbi években előtérbe került nála az egészséges étkezés.

A most felsorolt három élelmiszer könnyen a segítségére lehet bárkinek az egészséges életmódban anélkül, hogy komoly többletkiadásai lennének annak érdekében.


A figyelmetekbe ajánljuk