Néhány hétköznapi és könnyen beszerezhető zöldség is kifejezetten jó hatással lehet az egészségünkre. Mégis: nem beszélünk róluk annyit, sokszor az asztalra se kerülnek. Ennek oka részben az is lehet, hogy a felsorolt zöldségek annyira gyakoriak (már gyerekkortól), hogy idővel kikopnak az étrendből.
A Haszon Agrár mutatott be a Magyar Mezőgazdaság alapján három ilyen zöldséget, melyeket érdemes gyakran fogyasztani – és megbecsülni.
Ez is érdekelhet: 5+1 egészséges zöldség, amit minden héten enned kellene
Kelbimbó
Shutterstock
A kelbimbó több rákellenes vegyületet, úgynevezett glükozinolátokat tartalmaz, mint bármely más keresztesvirágú zöldség.
Az egyik ilyen a szinigrin nevű vegyület, amely a rákos sejtek önmegsemmisítését idézi elő. Emellett kimutatták azt is, hogy ha kelbimbókivonatot használunk, a glükozinolátok blokkolják a fehérvérsejtek támadó enzimeket, így a DNS-t is képesek stabilizálni.
Gombák
Shutterstock
A gombák ugyan nem zöldségek – hiszen az élővilág egy önálló országát alkotják –, de gyakran hivatkoznak így rájuk.
Fontos szerepük lehet a mellrák elleni küzdelemben, erősítik az immunrendszert, és csökkentik a vastagbél-, mell-, gyomor- és prosztatarák kockázatát is. Emellett D-vitamint és hosszú szénláncú poliszacharidokat is tartalmaznak, amelyek segíthetnek a nátha leküzdésében.
A gomba tápértékéhez úgy is hozzá lehet jutni, ha megfőzik, nem szabad nyersen fogyasztani.
Hagymák
A tioszulfinát nevű vegyület miatt szoktunk könnyezni a hagyma felszeletelése közben. Néhány kutatás szerint a vegyület megóvhat a stroke-tól, mivel vérhígítóként működik, és megakadályozhatja a vérlemezkék összecsapódását.
A hagymában található kvercetinről kimutatták, hogy ellazítja és kitágítja az ereket. Magas a zöldség C-vitamin-tartalma is, valamint kalciumot, vasat, folsavat és élelmi rostot is biztosít. Mivel képes elpusztítani a Helicobacter pylori baktériumot, segíthet a gyomorfekély megelőzésében.
Aggasztóak az élelmiszerárak, de fontos az egészséges étkezés
A Haszon mutatta be azt a friss, magyarországi kutatást, amelyben az emberek 96,3 százaléka gondolja úgy, hogy az dinamikusan emelkedő élelmiszerárak nagy hatással lesznek a pénztárcájukra a következő időszakban. Azonban továbbra is fontosnak tartják a minőségi táplálkozást, hiszen 78 százalékuk nyilatkozta, hogy az utóbbi években előtérbe került nála az egészséges étkezés.
A most felsorolt három élelmiszer könnyen a segítségére lehet bárkinek az egészséges életmódban anélkül, hogy komoly többletkiadásai lennének annak érdekében.