close up photo of red cherry fruits

Itt az ideje félretenni a csak friss gyümölcs típusú sznobizmust! A fagyasztott termékek ugyanolyan jók, mint a frissek, sőt néha még jobbak és költséghatékonyabbak is.


Ha azt gondolod, hogy csak a friss zöldség és gyümölcs a tuti, a fagyasztott pedig nem olyan jó, akkor itt az ideje leszámolnod ezzel a tévhiteddel! Ugyanis életmentő lehet simán, méghozzá úgy, hogy nem is kell engedned a minőséget illető elvárásaidból! Íme három ok, amiért érdemes a fagyasztót gyümölcsökkel és zöldségekkel pakolnod, hogy az utolsó pillanatban is tudj enni, amikor csak kedved tartja, anélkül, hogy kompromisszumot kötnél az ízek terén.

​Nem romlanak meg

Ha egy liter epret vagy néhány csokor brokkolit viszel a konyhádba, az inspirálóból nagyon gyorsan stresszes lehet. A teli hűtővel együtt jár az a plusz nyomás, hogy mindet fel kell használnod, mielőtt a dolgok megromlanak vagy elnyúlnak. A fagyasztott termékek kiküszöbölik ezt a ketyegő órát, így egy hatalmas zacskó áfonyát a saját időbeosztásod szerint, turmixról turmixra eloszthatod, anélkül, hogy attól kellene tartanod, hogy bármelyik is kárba veszne.

Mint bármi, amit jeges hőmérsékleten tartasz, a fagyasztóban való romlás elkerülése érdekében óvatosnak kell lenned a csomagolás újbóli lezárásával és a légmentesen záródó tárolóedények használatával, de általában véve a fagyasztott termékek sokkal kevesebb karbantartást igényelnek, mint a frissek.

​Tökéletesen érettek

A fagyasztott gyümölcsök és zöldségek a frissesség abszolút csúcspontján vannak lefagyasztva, így minden egyes barackszelet vagy spenótlevél a lehető legízletesebb - ez nem mondható el a friss termékekről, amelyek a hőmérséklet-ingadozás vagy a szállítás során történő durva kezelés miatt válhatnak ragacsossá vagy roncsolttá. Ha egy recepthez valamit lefagyasztott, biztos lehet benne, hogy a felolvasztás után ugyanolyan jóízű lesz, mint a friss változat a legjobb napján.

​Ugyanolyan jól teljesítenek, mint a frissek

Egyes gyümölcsök és zöldségek különösen könnyen feldolgozhatók fagyasztva. Egy kis előrelátással bármi fagyasztottat be lehet illeszteni egy olyan receptbe, amely ugyanezt a dolgot frissen kéri. Ha teljes felolvasztásra van szükség, akkor a felhasználást megelőző este tedd át a zacskót a fagyasztóból a hűtőbe, vagy tedd magát a terméket egy szűrőbe, és futtasd át meleg víz alatt, ha csak a jeges éle kell, mielőtt hozzáadnád egy sütemény tésztájához.

Gabona- vagy tésztaételekhez a borsót, kukoricát, zöldbabot, brokkolit és egyebeket közvetlenül a fagyasztóból rakhatod a forrásban lévő vízhez egy-két perccel azelőtt, hogy minden más elkészülne, majd az egészet lecsöpögtetheted, és a szokásos módon folytathatod.

(Forrás: Bon Appétit)


A figyelmetekbe ajánljuk