Itt az ideje félretenni a csak friss gyümölcs típusú sznobizmust! A fagyasztott termékek ugyanolyan jók, mint a frissek, sőt néha még jobbak és költséghatékonyabbak is.
Ha azt gondolod, hogy csak a friss zöldség és gyümölcs a tuti, a fagyasztott pedig nem olyan jó, akkor itt az ideje leszámolnod ezzel a tévhiteddel! Ugyanis életmentő lehet simán, méghozzá úgy, hogy nem is kell engedned a minőséget illető elvárásaidból! Íme három ok, amiért érdemes a fagyasztót gyümölcsökkel és zöldségekkel pakolnod, hogy az utolsó pillanatban is tudj enni, amikor csak kedved tartja, anélkül, hogy kompromisszumot kötnél az ízek terén.
Nem romlanak meg
Ha egy liter epret vagy néhány csokor brokkolit viszel a konyhádba, az inspirálóból nagyon gyorsan stresszes lehet. A teli hűtővel együtt jár az a plusz nyomás, hogy mindet fel kell használnod, mielőtt a dolgok megromlanak vagy elnyúlnak. A fagyasztott termékek kiküszöbölik ezt a ketyegő órát, így egy hatalmas zacskó áfonyát a saját időbeosztásod szerint, turmixról turmixra eloszthatod, anélkül, hogy attól kellene tartanod, hogy bármelyik is kárba veszne.
Mint bármi, amit jeges hőmérsékleten tartasz, a fagyasztóban való romlás elkerülése érdekében óvatosnak kell lenned a csomagolás újbóli lezárásával és a légmentesen záródó tárolóedények használatával, de általában véve a fagyasztott termékek sokkal kevesebb karbantartást igényelnek, mint a frissek.
Tökéletesen érettek
A fagyasztott gyümölcsök és zöldségek a frissesség abszolút csúcspontján vannak lefagyasztva, így minden egyes barackszelet vagy spenótlevél a lehető legízletesebb - ez nem mondható el a friss termékekről, amelyek a hőmérséklet-ingadozás vagy a szállítás során történő durva kezelés miatt válhatnak ragacsossá vagy roncsolttá. Ha egy recepthez valamit lefagyasztott, biztos lehet benne, hogy a felolvasztás után ugyanolyan jóízű lesz, mint a friss változat a legjobb napján.
Ugyanolyan jól teljesítenek, mint a frissek
Egyes gyümölcsök és zöldségek különösen könnyen feldolgozhatók fagyasztva. Egy kis előrelátással bármi fagyasztottat be lehet illeszteni egy olyan receptbe, amely ugyanezt a dolgot frissen kéri. Ha teljes felolvasztásra van szükség, akkor a felhasználást megelőző este tedd át a zacskót a fagyasztóból a hűtőbe, vagy tedd magát a terméket egy szűrőbe, és futtasd át meleg víz alatt, ha csak a jeges éle kell, mielőtt hozzáadnád egy sütemény tésztájához.
Gabona- vagy tésztaételekhez a borsót, kukoricát, zöldbabot, brokkolit és egyebeket közvetlenül a fagyasztóból rakhatod a forrásban lévő vízhez egy-két perccel azelőtt, hogy minden más elkészülne, majd az egészet lecsöpögtetheted, és a szokásos módon folytathatod.
(Forrás: Bon Appétit)