Hamarosan hiánycikk lehet az egyik legfontosabb karácsonyi alapanyag

Hamarosan hiánycikk lehet az egyik legfontosabb karácsonyi alapanyag

A magyar ünnepi asztalok szinte elképzelhetetlenek mákos bejgli nélkül. A karácsony közeledtével azonban nagy problémával találhatják szemben magukat a háztartások, hamarosan ugyanis eltűnhet a boltok polcairól ez az alapanyag. Hogy ennek mi az oka? Elmondjuk!


A hazai máktermelés – hasonlóan az elmúlt évekhez – már 2023 első felében problémába ütközik, a termésnek ugyanis nem kedvezett az átlagosnál szárazabb tavasz.

Ezt is olvasd el! Több kategóriában is megválasztották az év bejglijét

Csapadék hiányában nem ver mélyen gyökeret a növény, így kipusztul, gyenge marad, lényeges terméshozam tehát nem várható tőle. Bár a hazai termelők az elmúlt 10 évben átálltak az őszi vetésű fajták termesztésére, ez sem javított sokat a helyzeten.

Ennek okán – valamint a szezonális túlkereslet miatt – előfordulhat, hogy a boltok polcain mákhiánvt tapasztalunk majd.

Mennyibe kerül jelenleg?

Jelenleg a hazai I. osztályú 1400-1500, míg az import I. osztályú 1200-1500 forint között érhető el. A darált, 200 grammos kiszerelés 729 forint, az étkezési 200 grammos 469 forint, míg az őrölt cukrozott mák 659 forint. Az Auchanban az étkezési mák 599 forint (200 gramm), a 250 grammos máktöltelék pedig 619 forint – számol be az árfekvéséről a Vince cikke. Ezek alapján kijelenthető, hogy megduplázódott tavalyhoz képest a mák árfolyama.

Ez is érdekelhet: Hasonlít a bejglire, mégsem az. Mi az?

A felmelegedés tehet mindenről

m\u00e1k

Fotó: Wolfgang Hasselmann/Unsplash

A Nébih jelentése is azt támasztja alá, hogy a klímaváltozás kihat a máktermesztésre is, mivel az előbb már említett tavaszi szárazság ellehetetleníti a kelés fázisának végbemenetelét. Az időben leesett csapadék azért is létszükséglet a mák esetében, mivel ezt a termést többnyire nem öntözik külön, csupán a természetes csapadék éri.

A kelés utáni fázisban, a nyáron lezajló terméskötődési szakaszban is bajt hoz a forró és csapadékmentes nyár. A hatalmas méretekben termelt ipari mák esetében viszont továbbra is a tavaszi fajták az elsőszámúak.

Tárolás

Lényeges azzal is tiszában lenni, hogy a darált mák könnyen kezd avasodni, ezt megelőzve érdemes lefagyasztani. A mákot egyébként légmentesen zárjuk le minden esetben és fénytől védett, hideg helyre tegyük!

A figyelmetekbe ajánljuk