diós és mákos bejgli
Fotó: Shutterstock

Több kategóriában is megválasztották az év bejglijét

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Magyar Cukrász Ipartestület idén is nyertest hirdetett a karácsonyi sütemények legnépszerűbbjei, vagyis a bejglik között. A versenyen külön értékelték a hagyományos mákos, diós, valamint az ínyenc kategóriába sorolt édességeket.


A testület célja a cukrászdák közötti versengésen túl a hagyományosan karácsonyi édességként elkönyvelt bejgli széleskörű népszerűsítése is volt.

Ezt is olvasd el! „Hagyj egy kis helyet a sütinek!" − ezért fér belénk mindig a desszert

A bejgli különleges státuszú védett termékként jelenik meg a Magyar Élelmiszerkönyvben. Így pedig a versenyre csak azok a cukrászdák és pékségek nevezhettek, akiknek termékei megfeleltek a szigorú előírásoknak.

Három kategória indult: a „Hagyományos diós", a „Hagyományos mákos" és az újító ízvilágot is megengedő „Ínyenc."

Ez utóbbiba tehát bármely olyan ízesítésű bejglivel lehetett nevezni, amely alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvének listájában. Ilyenek többek közt – a dió és mák mellett – a gesztenye, a különböző gyümölcskészítmények, a kakaó- és egyéb csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek – sorolja fel a Vince Magazin cikke.

Ez is érdekelhet: A bejglin túl – 4 különleges desszert a karácsonyi asztalra

bejglik

Fotó: Attila Lisinszky/Unsplash

A legnépszerűbb különlegességek a kókusz, a mandula és a mogyoró volt töltelékként, de gyakran használtak a cukrászok marcipánt, pisztáciát, gesztenyét vagy vörösáfonyát. A benevezett bejgliket végül egy háromfős szakmai zsűri értékelte.

​A három legjobb bejgli Ínyenc kategóriában:

  • Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Adventi pirkadat – Millei Renátó, Dinasztia Cukrászda, Siófok;
  • Ezüstérmes: Kelet Kincse – Dezső Erika és Magyar Éva, Gerő Cukrászda, Nagykanizsa;
  • Bronzérmes: Földimogyorós füge – Borongics Anett, Süti Butik, Nagykanizsa.

​A három legjobb bejgli hagyományos diós kategóriában:

  • Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Lengyel Gabriella – Édes Szelet cukrászda, Budapest;
  • Ezüstérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest;
  • Bronzérmes: Kara József Zoltánné – Erika Cukrászda, Kesztölc.

A három legjobb bejgli hagyományos mákos kategóriában:

  • Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd;
  • Ezüstérmes: Fazekasné Both Anikó – Both Cukrászda, Tolna;
  • Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest.

Különdíjat kapott a legmagasabb összpontszámot elérő versenyző: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest.

A figyelmetekbe ajánljuk