Épp most faltál fel egy kiadós ételt, kellemetlenül tele hassal és látszólag szűkebb nadrággal nem tudsz már egy falattal sem többet enni − egészen addig, amíg eléd nem kerül a desszertes tálca, és az éhséged vissza nem tér. De vajon miért nyit meg az édes finomságok látványa egy üres rekeszt a pocakodban?
A titok a változatosságban rejlik Len Epstein, a New York-i Buffalói Egyetem Jacobs Orvosi és Biomedikai Tudományok Iskolájának viselkedési orvostudományi részlegének vezetője szerint.
Az emberek részben azért hagyják abba az étkezést, mert belefáradtak az ételbe; már megették és nincs több inger. Tudják, hogy milyen az íze. De ha egy új ízt, illatot vagy akár textúrát viszünk be a keverékbe, könnyen leküzdhető a jóllakottság érzés
− mondta Epstein a Live Science-nek.
Ez is érdekelhet: Desszert a nyári melegben: ínycsiklandó barackos pite
Ezt a jelenséget nevezik érzékszerv-specifikus jóllakottságnak, amit akkor tapasztalhat az ember, ha egy bizonyos étel iránti érdeklődése csökken, mert már többször evett belőle, míg egy újszerű étel vonzóbbá válhat. Egy 2011-es, Epstein által vezetett kísérletben például 32 nőt arra jelöltek ki, hogy vagy egy héten belül ötször, vagy öt héten keresztül hetente egyszer sajtos makarónit kapnak. A kutatók azt találták, hogy azok a nők, akik naponta kaptak makarónit, kevesebbet ettek belőle, mint azok, akik hetente egyszer kaptak.
Egy 2013-ban közzétett tanulmányban Epstein 31 gyermeket osztott három csoportra: az egyik csoport öt napon keresztül ugyanazt a sajtos makarónit kapta, a másik csoport különböző márkájú sajtos makarónit, az utolsó csoport pedig különböző energiadús ételeket, például csirkemellet és sajtburgert. A változatos lehetőségeket kapó gyerekek sokkal többet fogyasztottak, mint azok a gyerekek, akiknek csak makarónit kínáltak. Epstein szerint ugyanez a minta akkor is megfigyelhető, ha az emberek sós étkezés után édes desszertet kapnak, vagy ha egy büfében sokféle ételt fogyaszthatnak.
Ha folyamatosan új ételeket mutatsz be, az emberek addig esznek, amíg el nem érik azt a pontot, amikor már nem tudnak többet enni. Ez az egyik oka annak, hogy az emberek többet esznek a kelleténél
− mondta.
Ha tovább olvasnál: Igazi nyári, frissítő desszert: epres tiramisu recept
Egyes szakértők úgy vélik, hogy ez a változatosság iránti vágy egy evolúciós alkalmazkodás, amelyet az emberek azért sajátítottak el, hogy a különböző élelmiszercsoportokból hozzájussanak az alapvető tápanyagokhoz, például a vitaminokhoz és a fehérjékhez.
Hosszú távon valóban szükségünk van a tápanyagok keverékére. De ez visszafelé sül el a nagy adagokban kapható, kalóriadús ételek széles választékától. A változatosság valóban túlfogyasztásra ösztönöz, és így potenciálisan hozzájárul az elhízáshoz.
Amikor valaki cukros desszertet fogyaszt, dopaminlöketet is kap, amely a jutalom és az öröm érzésével van kapcsolatban. Ha a desszert fogyasztása a napi rutin rendszeres része, „a dopamin felszabadulása az étel elfogyasztása után az étel elfogyasztásának várakozására helyeződik át". Ez hajlamosabbá tehet arra, hogy egy nagy étkezés végén egy szelet pite után nyúlj.
Ha próbálod visszaszorítani a vacsora utáni jutalmazásokat, az érzékszerv-specifikus jóllakottságot az előnyödre is fordíthatod. Tarts magadnál gyümölcsöket, így változatosságot viszel be az étrendedbe, de egészségesebb módon.