A Germknödel, vagyis a gőzgombóc egy élesztős tésztagombóc, amelyet általában szilvalekvárral töltenek, kívül pedig olvasztott vajjal és mákkal díszítik. Ausztria és Bajorország kulináris specialitása, amit desszertként és főételként egyaránt fogyasztható.
Hozzávalók:
- 4 dl tej
- 1 ek cukor
- 3 dkg élesztő
- 60 dkg liszt
- 0.5 dl étolaj
- lekvár
- 15 dkg olvasztott margarin
- darált mák
- 1 ek kristálycukor
- 1 dl tej
- 1 ek kristálycukor
- 15 dkg margarin
Elkészítése:
3 dl tejet cukorral meglangyosítunk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és szépen felfuttatjuk. Ezt követően egy nagyobb tálba beletesszük a lisztet és hozzáadjuk az étolajat, illetve az élesztős tejet is. Ezt összegyúrjuk, és hozzáadjuk a maradék tejet, hogy elég lágyabb legyen a tésztánk.
Következő lépésként kinyújtjuk körülbelül 3-4 mm vastagra, felkockázzuk, a kockákra lekvárhalmokat teszünk, s gombócokat formázunk belőle. Majd kelni hagyjuk fél órát.Ez idő alatt egy nagyobb lábasba beleteszünk egy szitát és annyi vizet, hogy a szitát csak a gőz érje. Felforraljuk a vizet, a szitába tesszük a gombócokat, végül lefedjük a lábast.
18 percig főzzük gőz felett a gombócokat, ezt követően kiszedjük mindet, és megforgatjuk a felolvasztott margarinban, majd megszórjuk a cukrozott mákkal. De akár vaníliaszószt is lehet hozzá készíteni vaj helyett.