A kakaós csiga az egyik legközkedveltebb péksütemény. A legtöbb ember nem tud ellenállni a cukros, vajas kakaónak, ami kifolyik a tészta közül, a kissé megpirult aljának és a csiga igazán szaftos közepének, amit még annak sem adunk oda szívesen, akit a világon a legjobban szeretünk.

Az 1700-as évekből ismert Chelsea bun, egy tekercselt kelt tésztás édesség volt, amit citromhéjjal, fahéjjal, mazsolával fűszereztek. Későbbiekben cukros vajas vagy diós töltelékkel készítették a darázsfészek néven is ismert, erdélyi eredetű sütemény. Aztán a 19. században elterjedt a Schnecken nevű édes péksütemény, jellemzően német nyelvterületen. Ezt általában fahéjjal, diófélékkel fűszerezték, majd megjelent a csokis változata, a Schokoschnecke, ami a mai kakaós csigának felel meg.

Hozzávalók:
  • 50 dkg fagyasztott leveles tészta
  • 6 ek porcukor
  • 4 ek kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 dl tej
  • 1 marék liszt

​A leveles tésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk, majd vékony, téglalap alakúra nyújtjuk.

A cukrot, a kakaót és a vaníliás cukrot összekeverjük. Ezt követően tejet öntünk hozzá, majd addig keverjük, amíg csomómentes nem lesz a massza. A sűrű, kakaós krémmel alaposan megkenjük a tésztát. Legvégül szorosan feltekerjük, akárcsak a bejglit.

Bekenegetjük kevés vízzel, majd körülbelül 1,5 centi vastagságú szeleteket vágunk belőle, az így kapott csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokos sütőben nagyjából 20-25 perc alatt készre sütjük.

(mindmegette)

A figyelmetekbe ajánljuk