4 gyakori tévhit az „egészséges" étrendről, amit érdemes elfelejteni

4 gyakori tévhit az „egészséges" étrendről, amit érdemes elfelejteni

Ha főzni készülünk, azt szeretnénk, hogy az ételünk és étrendünk minden feltételnek megfeleljen: finom, könnyen elkészíthető és tápláló legyen ahhoz, hogy a szervezet megkapja, amire szüksége van. Azonban az „egészséges" kifejezés gyakran túlságosan leegyszerűsített, és számos tévhit kering arról, mit takar ez valójában.



Bár van néhány általános alapelv, amely általában nem vezet tévútra, például, hogy elegendő fehérjét, összetett szénhidrátot és egészséges zsírokat kell a szervezetbe juttatnunk, hogy energikusnak érezzük magunkat, néhány tanáccsal érdemes óvatosan bánni.

Semmi mirelit zöldség!

Sokan a friss zöldségeket tekintik az egészséges főzés alapjának, de a fagyasztott vagy konzerv zöldségfélék ugyanolyan táplálóak, mint friss társaik. Ráadásul a megfizethetőség és a hozzáférhetőség tekintetében a kettő egyszerűen nem hasonlítható össze. Az olcsó fagyasztott és konzerv zöldségek megkönnyítik a napi ajánlott zöldségbevitel elérését.

Ez is érdekelhet: 5 gyakori szokás a konyhában, amit jobb lenne, ha mindenki elfelejtene

Óvatosan a gyümölcsökkel!

Míg bizonyos gyümölcsök túlzott fogyasztása problémát jelenthet a cukorbetegek számára, akinek nincs ilyen betegsége, nyugodtan fogyaszthatja őket. Egy, a Journal of Diabetes Investigation című folyóiratban 2016-ban megjelent áttekintés szerint, ha több édességet fogyasztunk, az valójában csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A természetes cukor mellett a gyümölcsök vitaminokat, antioxidánsokat, ásványi anyagokat, vizet és rostokat tartalmaznak, melyek jótékony hatással vannak az egészségünkre, így naponta másfél-két csészényi mennyiség ajánlott belőlünk.

A só ártalmas

Amellett, hogy ízt ad az ételeknek, a só létfontosságú a testi funkciókhoz, például az idegrendszer fenntartásához és az általános hidratáció szabályozásához. Az olyan egészségügyi betegségekben szenvedőknek, mint a magas vérnyomás, gyakran azt tanácsolják, hogy a lehető legkevesebbet fogyasszanak belőle, de különféle tanulmányok szerint a só napi 1500 és 2300 milligramm között (kb. egy teáskanálnyi só) biztonságosan fogyasztható.

Olvasd el ezt is! Tipp a konyhába: ezért nagyon fontos megmelegíteni az ételünket evés előtt

A barna rizs sokkal egészségesebb

Sokszor javasolják, hogy fehér rizs helyett barnát fogyasszunk, mert abban több a rost, de valójában a nettó különbség adagonként csak körülbelül 1-1,5 grammal több. Ha csak a magasabb rosttartalom miatt ennénk a barna rizst, de esetlen nincs otthon, akkor a fehér rizshez adjunk negyed csésze (50 gramm) lencsét – ez garantáltan remek rostlöket.

A figyelmetekbe ajánljuk