sült steak
Fotó: Shutterstock

Íme a tökéletes steakrecept, amire Jamie Oliver is esküszik

T-Bone? Top Sirloin? Rib Eye? Rengeteg steaktípussal találkozhatunk az éttermek étlapjain vagy akár egyes boltok polcain. A világhírű brit szakács favoritja azonban egy negyedik fajta marhasteak: ez a Flat Iron, azaz a vasalt steak, amelyhez egy isteni receptet is ajánlott a séf.


A Flat Iron az a lapocka helyéről származó, káprázatosan lágy, vajpuha steak hús, amely megfelelő méretű ahhoz, hogy nem csak finom, de kiadós főételt készítsünk. Nulladik lépésként lehetőleg még kérjük meg a hentest vásárlásnál, hogy távolítsa el a közepén lévő kemény inakat.

​Leghasznosabb tippek a steak elkészítéséhez

A világszerte népszerű steakekkel kapcsolatban több tévhit is kering, de akadnak hasznos tippek is, amelyek valóban kihagyhatatlanok a tökéletes végeredményhez. Az előkészületeknél például nagyon fontos, hogy a sütés előtt körülbelül egy órával vegyük ki a steaket a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűvé válhasson.

Ha hidegen sütjük vagy grillezzük, a hő nem fog olyan hatékonyan behatolni a közepébe. Ám arra is ügyelnie kell, hogy a serpenyő vagy a grillsütő nagyon forró legyen, amikorra elkezdjük a sütést. Hiszen a magas hőfok segít karamellizálni a húst, ami fontos a gusztusos kéreg eléréséhez.

Ezt is olvasd el! Mi történik a testünkkel, ha minden nap vörös húst eszünk?

steakh\u00fas egy t\u00e1lon

Fotó: Shutterstock

A sütés során törekedjünk arra, hogy a steak közepesen átsüljön, mivel ha ennél tovább hagyjuk a lángon, kemény, rágós húsdarabot kapunk végeredményül. Érdemes körülbelül percenként megfordítanunk, így biztosak lehetünk abban, hogy valóban egyenletesen sül majd meg. Sütés után pedig hagyjuk pihenni, és dörzsöljük be egy kis extra szűz olívaolajjal vagy vajjal, hogy kellőképpen szaftos legyen.

Jamie Oliver ajánlott steakreceptje

  • Dörzsöljük be a steaket egy jó adag olívaolajjal, egy csipetnyi tengeri sóval és fekete borssal.
  • Tegyük a steaket egy forró serpenyőbe, majd 6 percig készítsük (percenként megforgatva süssük).
  • Ha fűszeresebben szeretjük, használhatunk egy félbevágott gerezd fokhagymát vagy vajat (akár különleges fűszervajakat), amivel bedörzsöljük minden forgatásnál a húst;

Ez is érdekelhet: Bélszín Rácz Jenőtől – így készíti egy sztárséf

  • De kakukkfüvet vagy rozmaringot is köthetünk egy fakanál nyelére, amivel percenként átkenhetjük a steaket.
  • Ha ízlés szerint átsült, pihentessük a steaket egy tányéron.
  • Legvégül szeleteljük fel egy szép éles késsel, és tálaljuk a szaftjáról lecsepegtetve.

Mindenkinek megvan a bevált steakfogyasztási módja: akár sült krumplival és ropogós zöldsalátával, borsos vagy tormás mártással, akár csak magában friss salátával fogyasztjuk, ez a recept a család új kedvence lesz!

A figyelmetekbe ajánljuk