vörös húsok
Shutterstock

Mi történik a testünkkel, ha minden nap vörös húst eszünk?

A növényi alapú étkezés egyre népszerűbb ugyan, de természetesen a vörös húsok is részei lehetnek a kiegyensúlyozott étrendnek, ha mértékkel fogyasztjuk őket. Nem minden hús egyforma, és egy adott hús tápanyagtartalma (különösen zsírtartalma és feldolgozottsága) határozza meg, hogy mennyire egészséges a mindennapi fogyasztása. De milyen hatással vannak a szervezetünkre?

Az EatingWell cikke mutatta be, hogy mit mond a tudomány arról, hogy hogyan hat a szervezetünk számára a mindennapos húsfogyasztás.

Teltebb érzet 

A sovány húsok magas fehérjetartalmú, alacsony kalóriatartalmú ételek, amelyek jóllakottá tesznek. A sovány vörös húsok közé tartozik a darált marhahús, a szűzpecsenye vagy steak.

Shutterstock

Izomépítés

A húsban lévő fehérje segíthet a fogyásban, valamint az izomtömeg építésében és fenntartásában. Egy 120 grammos grillezett szűzpecsenye például 255 kalóriát, 37 gramm fehérjét, 11 gramm zsírt és 0 gramm szénhidrátot tartalmaz, ami bőséges fehérjebevitelt jelent.

Javulhat az anyagcsere

A fehérje mellett a vörös hús a B12-vitamin forrása is. A B12-vitamin létfontosságú az anyagcseréhez, és túlnyomórészt állati eredetű élelmiszerekben található. A vörös húsokon kívül a B12-vitamin megtalálható még a halakban, a baromfiban, a tojásban és a tejtermékekben is.

Fokozhatja a szív egészségét

A B12-vitamin a szív, az idegek és az izmok egészségéhez is elengedhetetlen. A marhamáj és a darált marhahús a legmagasabb B12-források közé tartoznak. Egy adag is elég belőlük, hogy a napi érték 100%-át vagy annál többet is biztosítsa.

A dolog azonban kicsit bonyolultabb: ugyan a B12-tartalmuk segíthet a szívnek, a vörös és feldolgozott húsok fogyasztása mégis káros lehet a szív egészségére (lásd alább).

Az energiaszint is magasabb lehet

A fáradtság és az energiahiány a vérszegénység gyakori tünetei, amely akkor alakulhat ki, ha nem fogyasztunk elegendő vasat. A sovány hús remek vasforrás, és bár a vasat megtalálhatjuk növényi forrásokban is, például a babban, a spenótban és a borsóban, a szervezetünk jobban fel tudja szívni az állati eredetű vasat.

Shutterstock

Megnövekedhet a rák kockázata

Valószínűleg sokan hallottak már arról, hogy a több vörös és feldolgozott hús fogyasztása összefüggésbe hozható a vastagbélrákkal, és számos tudományos tanulmány alátámasztja ezt az összefüggést.

Egy 2021-es, a Cancer Discovery című szaklapban közzétett tanulmány a vastagbéldaganatokban a DNS-károsodás sajátos mintázatát azonosította a vörös és feldolgozott húsokat gyakran fogyasztó egyének esetében, ami még inkább azt sugallja, hogy ezen élelmiszerek fogyasztása a vastagbélrák kialakulásának kockázati tényezője.

Növelheti a szívbetegségek kockázatát is

Az Oxfordi Egyetem kutatói által a Critical Reviews in Food Science and Nutrition című szaklapban közzétett, 13 nagyszabású tanulmány 2021-es áttekintése összefüggést talált a több vörös és feldolgozott hús fogyasztása és a szívbetegség fokozott kockázata között.

A kutatás napi 50 grammnyi feldolgozott hús fogyasztását 18%-kal, további 50 grammnyi vörös hús fogyasztását pedig 9%-kal magasabb kockázattal hozta összefüggésbe.

Tehát?

A húsfogyasztás részese lehet egy kiegyensúlyozott étrendnek. Szakértők szerint, ha a sovány húsokat megfelelő egyensúlyban fogyasztjuk gyümölcsökkel, zöldségekkel és teljes kiőrlésű gabonafélékkel, akkor beépíthető egy egészséges étrendbe. Ez az egyensúly azonban azon múlik, hogy mennyi húst, milyen fajtát és milyen gyakran eszünk.

Soványabb, kevésbé feldolgozott húsokat gyakrabban érdemes fogyasztani, szemben a zsírosabb és feldolgozott húsokkal (mint a hot dog, kolbász, szalonna és csemegehúsok) – utóbbiaknál jócskán megnövekszik a fentebb felsorolt egészségügyi kockázatok valamelyike.


A figyelmetekbe ajánljuk