person slicing meat

A francia egészségügyi hatóság megerősítette a különféle felvágottak és a rákkockázat közötti erős kapcsolatot.


Franciaország egészségügyi tisztviselői azt állítják, hogy a feldolgozott húsokhoz gyakran hozzáadott tartósítószer, a nitrát erősen összefüggésbe hozható a vastagbélrákkal. Ezért a hatóság azt javasolja a lakosság számára, hogy mindenki csökkentse ezen ételek és termékek fogyasztását, illetve már készül egy tervezet a nitrátok használatának csökkentésére.

Unsplash

Az eredmények az Anses-től, a francia élelmiszer-egészségügyet és -biztonságot szabályozó hatóságtól származnak, és alátámasztják a WHO 2015-ös tanulmányát, amely a pácolt és feldolgozott vörös húsokat az azbeszttel, alkohollal, arzénnel és dohánnyal azonos rákkeltő kategóriába sorolta.

A húsok eltarthatóságának meghosszabbítására használt káros adalékanyagok korlátozása nem lesz egyszerű.

A charcuterie (felvágottak) hozzátartozik a francia kultúrához. Ahogy a Guardian is beszámolt róla, Franciaország a világ egyik legnagyobb termelője a felvágottaknak, és egy ilyen szabályzat komoly csapást mérhetne a nagyra becsült iparágra, ezzel pedig a francia hatóságok is tisztában vannak.

Használatukat a feltétlenül szükséges mértékre korlátozzuk. A csökkentésnek kiegyensúlyozott módon kell történnie, amely garantálja a fogyasztók élelmiszerbiztonságát

– áll az ország egészségügyi és mezőgazdasági minisztereinek közös nyilatkozatában.

Az Anses-nyilatkozat figyelmeztetett arra is, hogy az adalékanyagok használatának csökkentése az élelmiszerekkel kapcsolatos betegségek, például a botulizmus és a szalmonella gyakoribb előfordulását eredményezheti majd, de megoldást is kínált az érintett húsok termelői számára: rövidítsék meg a szavatossági időt, és ennek megfelelően igazítsák a gyártást.

A figyelmetekbe ajánljuk