rákos sejtek
Shutterstock

Illusztráció

Megkapta az első páciens a legújabb, rák ellen kifejlesztett vakcinát

Ha a gyógyszer biztonságosnak és jól tolerálhatónak bizonyul, akkor a daganatok elleni küzdelem egy új korszakába léphetünk.

Első alkalommal adtak be egy kísérleti rákölő vírust egy emberi betegnek, írja a ScienceAlert. A kutatók remélik, hogy a tesztek végeztével bizonyítékot találnak egy új gyógymódra, amellyel sikeresen le lehet küzdeni a rákos daganatokat az emberek szervezetében.

A CF33-hNIS (más néven Vaxinia) nevű gyógyszerjelölt egy úgynevezett onkolitikus vírus – egy genetikailag módosított vírus – ,amelyet úgy fejlesztettek ki, hogy szelektíven megfertőzze és elpusztítsa a rákos sejteket, miközben az egészségeseket épségben hagyja.

A CF33-hNIS esetében a módosított himlővírus úgy működik, hogy behatol a sejtekbe, ahol megkettőzi önmagát. Végül a fertőzött sejt szétrobban, és több ezer új vírusrészecskét bocsát ki, amelyek antigénként működnek, és arra serkentik az immunrendszert, hogy megtámadja a közeli rákos sejteket.

Korábbi, állatmodelleken végzett kutatások már kimutatták, hogy a gyógyszer képes az immunrendszert ilyen módon felhasználni a rákos sejtek levadászására és elpusztítására, de eddig embereken nem végeztek még vizsgálatokat – idáig.

Ennek a lehetőségnek a kiaknázása először attól függ, hogy a CF33-hNIS biztonságosan szedhető-e. A vizsgálat első szakasza a gyógyszer biztonságosságára és tolerálhatóságára összpontosít.

A Los Angeles-i City of Hope rákgyógyító és rákkutató központ és az ausztrál székhelyű Imugene biotechnológiai vállalat vakcinájának első nagy kérdése, hogy biztonságosan szedhető-e – vizsgálat első szakasza erre összpontosít majd.

A teszt második fázisát – beleértve annak értékelését, hogy a CF33-hNIS mennyire hatékonyan zsugorítja a kezelt tumorokat – később elemzik majd. Mivel a vizsgálat várhatóan két évig tart majd több klinikai helyszínen, valószínűleg eltart egy ideig, amíg az eredményeket részletesen megismerjük.


A figyelmetekbe ajánljuk