psychedelic lights

Találtak egy olyan pszichedelikumot, ami nem okoz hallucinációt

A tudósok felfedeztek egy pszichedelikus szert, amely képes gyors, hosszan tartó antidepresszáns hatást eredményezni hallucinációk nélkül.


Korábban írtunk már arról, hogy lehet, nem is hatásosak a mikrodózisú pszichedelikus szerek. Nemrég egy egészen új pszichedelikumot fedeztek fel.

Az említett pszichedelikum nem más, mint az AAZ-A-154 nevű molekula, amely ugyanazokon a szerotonin receptorokon hat az agyban, mint az antipszichotikus gyógyszerek (például a klozapin) és a pszichedelikumok (mint az LSD).

A kutatók szerint a AAZ-A-154-kezelés összehasonlítható a ketamin gyors hatású természetével, amely a közelmúltban ígéretes gyógyszernek bizonyult olyan állapotok kezelésében, mint a depresszió, a szerhasználat és a poszttraumás stressz szindróma.

A pszichedelikus gyógyszerek, melyeket orvosi hatásaik miatt vizsgálnak, például a pszilocibin, általában rutinszerűen váltanak ki hallucinációkat. Ez azt jelenti, hogy ezek a gyógyszerek csak felügyelet alatt alkalmazhatóak.

Az AAZ-A-154-molekulát úgy találták, hogy a Davis-i Kaliforniai Egyetem kutatói genetikailag kódoltak egy zöld fluoreszcens fehérjét a hallucinációk kiváltásáért felelős szerotonin receptorokba, 34 szert tesztelve rajtuk. Ezekből az AAZ-A-154 volt az egyetlen, amely nem okoz hallucinációt.

A vegyület antidepresszáns hatást keltett és nem okozott fejrángást a kísérleti alanyokként használt egerek esetében. A nagyobb dózisok esetén is alátámasztották ezt az eredményt.

Az AAZ-A-154 a világon a második olyan nem hallucinogén szer, amely a pszichedelikumokhoz hasonló jótékony hatást vált ki a szervezetben.

A másik ilyen vegyület a Tabernanthalog (TBG), melyet tavaly találtak. Ám úgy tűnik, az AAZ-A-154 erősebb és tartósabb antidepresszáns hatást ér el az állatokban.

A meglévő pszichedelikumokhoz képest sokkal biztonságosabb és praktikusabb alternatíva lenne az a gyógyszer, amelyet az emberek felügyelet nélkül is használhatnak. Mind a TBG, mind pedig az AAZ-A-154 ígéretes jelöltnek tűnik.

(Forrás: Science Alert)

A figyelmetekbe ajánljuk