Egy új tanulmány alapján a kis adagban elfogyasztott pszichedelikus szerek hatásáért a placebohatás lehet felelős.


A mikrodózisú pszichedelikus drogok használata 2010-ben lett nagyon elterjedt, amikor küszöb alatti, tehát nagyon kis mennyiségben elfogyasztott LSD-t kezdtek alkalmazni emberek a kreativitás növelésére. Mi több, a szorongás, depresszió kezelésére is elkezdték használni a mikrodozálást.

A mikrodózis egy átlagos adag egytizedét, vagy akár egyhuszadát jelenti. Egy új tanulmány alapján ez az adag valójában nem hat használóira, tehát pozitív hatásai a placebohatásnak köszönhetőek. Placebohatásnak nevezzük azt, amikor egy szerről valaki úgy véli, van jótékony hatása és akként is működik számára, ám a valóságban a szer nem bír gyógyszerészeti vagy specifikus hatással.

Az Imperial College London kutatói nehézségekbe ütközhettek a 191 résztvevővel rendelkező kutatás szervezésekor, mivel a legtöbb kormány nem támogatja a drogokkal való kutatásokat.

A résztvevőket több csoportra osztották, köztük volt, aki placebót, és volt, aki mikrodózisú szert kapott. A hosszú távú hatások között szerepeltek a paranoia csökkenése és a mindfulness (tudatos jelenlét) növekedése. Mivel mindenkire jellemzőek voltak ezek a változások, a kutatók arra jutottak, hogy a mikrodózisú pszichedelikumok éppen annyira hatásosak, akár a placebók, tehát placebohatással bírhatnak.

A pozitív hatások a kutatók szerint az elvárásokhoz köthetőek, mivel minél inkább meg volt győződve valaki, hogy mikrodózisú drogot kapott, annál inkább jelentkeztek a pozitív hatások, attól függetlenül, hogy pszichedelikumot vagy placebót kapott a valóságban.

A kutatásban ennek ellenére azt találták, hogy a mikrodózisú szerek kissé több pozitív hatást értek el, mint a placebók, de ez nem volt szignifikáns. Egy több embert bevonó kutatás során talán lehetne bizonyítani, hogy a mikrodozálás mégsem hatástalan, ám egyelőre úgy néz ki, hogy leginkább a hozzá fűzött elvárások miatt eredményes.

(Forrás: Psychologytoday)


A figyelmetekbe ajánljuk