Jövőre megkezdik a HIV-gyógyszer emberi kísérleteit

Illusztráció

Jövőre megkezdik a HIV-gyógyszer emberi kísérleteit

Az áttörésre viszont még várnunk kell.


A brit GlaxoSmithKline gyógyszergyártó vállalat készen áll arra, hogy valamikor jövőre megkezdje a HIV lehetséges gyógymódjának humán kísérleteit. Kimberly Smith, a Glaxo kutatás-fejlesztési vezetője a befektetőknek elmondta, hogy reményei szerint a vállalat 2030-ra, – ha nem hamarabb előáll – a gyógymóddal.

Ez a fajta HIV-kezelés potenciálisan esélyt adhat azoknak, akiket megfertőzött a vírus, hogy teljesen meggyógyuljanak. Ez pedig egy rendkívüli koncepció egy olyan vírus esetében, amelyet egykor halálos ítéletnek tekintettek.

A hír nagyjából két héttel azután érkezett, hogy a brit egészségügyi hatóságok a GlaxoSmithKline által kifejlesztett Cabotegravir, más néven vocabria nevű HIV-gyógyszert ajánlották. Az injekciós készítményt csak kéthavonta egyszer kell majd beadni.

A korai kísérletek azt mutatták, hogy a gyógyszer elég alacsonyan tartotta a vírusrészecskék számát a vérben ahhoz, hogy ne lehessen kimutatni, vagy akár megfertőzni másokat.

A HIV/AIDS-járvány több tízmillió emberéletet követelt az elmúlt negyven évben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint tavaly év végén 37,7 millió ember élt együtt a vírussal.

(Bloomberg)


A figyelmetekbe ajánljuk