Húsz éve először új Alzheimer-gyógyszert engedélyezett az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) az Egyesült Államokban.


Az új, aducanumab elnevezésű anyag a demencia leggyakoribb formájának, az Alzheimer-kórnak nem a tüneteit, hanem az okát kezeli: csökkenti a betegségre jellemző agyi fehérjelerakódást.

A szer tesztjeinek harmadik, nagyszabású, nemzetközi fázisát 2019 márciusában állították le. Ebben mintegy 3000 páciens vett részt. Az emlékezetvesztést és a gondolkodási problémákat a havi infúzióként adott szer ekkor nem lassította jobban, mint a hatóanyag nélküli placebo.

A szert kifejlesztő amerikai Biogen azonban még ugyanabban az évben több adat elemzésével megállapította, hogy a szer működött, amennyiben nagyobb dózisban adagolták. A vállalat szerint a gyógyszer emellett szignifikánsan lassította a kognitív képességek romlását.

A világon jelenleg több mint 30 millió ember szenvedhet Alzheimer-kórban, többségük 65 éven felüli.

A gyógyszerről megosztó véleménye van mind az amerikai, mind a brit tudományos közvéleménynek. Az aducanumab egyesek szerint áttörést hozott, mások szerint csekély a haszna.

Bart De Strooper, az angol demenciakutató intézettől (Dementi Research) mérföldkőnek nevezte az engedélyezést az Alzheimer-gyógyszerek utáni kutatás történetében.

Ez valóban hatalmas eredmény, az elmúlt évtizedek során ugyanis több mint 100 vizsgált kezelési módszerről derült ki, hogy hatástalan.

Noha De Strooper azt reméli, embermillióknak jelenthet fordulópontot az új szer, hozzátéve, hogy "sok akadályt kell még legyőzni".

A University London College idegkutatója, John Hardy ugyanakkor úgy véli, a szernek csekély a haszna, és csak nagy gonddal kiválasztott pácienseken segít.

Az amerikai engedélyezés a kétségek ellenére óriási lendületet adhat a demenciakutatásnak, amely általában a háttérbe szorul a rák vagy a szívbetegségek kutatásához képest.

(Forrás: MTI)

Friss

Így működik az agyunk a nappali álmodozás alatt

A pszichológiának vannak válaszai a nappali álmodozásra is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ezért zsugorodott össze az emberi agy az elmúlt 30 ezer évben

A tudósok szerint az emberi agy zsugorodása testi változásokhoz köthető.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk