Egy friss kutatás alapján a televízió okozta kárt a testmozgás sajnos nem egyenlíti ki.

A középkorú egyének televíziónézési szokásai több friss kutatás szerint is kihat a későbbi agyműködésre, megnövelheti ugyanis többek között a kognitív hanyatlás valószínűségét. A kutatásokat egy 2021-es Egészségügyi Konferencián mutatták be.

Agyi képalkotó eljárások segítségével azt is megállapították, hogy a televízió használata csökkenti az agy szürkeállományának méretét. A szürkeállomány a látásban, hallásban, döntéshozatalban, valamint az izmok kontrollálásában játszik szerepet.

A vizsgálatok rámutatnak arra is, hogy a testmozgás nem egyenlíti ki a televízió káros hatásait.

Mi több, napi egy órával több tévénézés összefüggést mutatott a szürkeállomány 0.5 százalékos csökkenésével.

Azt se felejtsük el, hogy a televízió nézése közben általában ülünk. Ez megnöveli a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség, a vastagbél- és tüdőrák, valamint a korai halál kockázatát is.

A szakemberek emiatt azt javasolják, végezzünk minél több olyan tevékenységet, melyek jót tesznek a szívnek, az agynak, a test egészségének. Dr. Heather Snyder, az Alzheimer Szövetség orvosi és tudományos kapcsolatokért felelős alelnöke szerint

"Egyre több kutatás azt javasolja, hogy gyakoroljuk a gyakoribb testmozgást (ha képesek vagyunk rá), legyen kiegyensúlyozott étrendünk, valamint vonódjunk be szociálisan és kognitívan tevékenységekbe, ez csökkentheti a kognitív hanyatlás kockázatát".

Hogyan védhetjük tehát meg egészségünket?

Az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association) szerint a következő tevékenységekkel őrizhetjük meg agyunk és szívünk egészségét:

  • gyors gyaloglás
  • tánc
  • tenisz
  • kerékpározás
  • túrázás felfelé
  • futás
  • nehéz udvari / kerti munka
  • ugrókötél

Emellett minél több olyan tevékenységet végezzünk televíziónézés helyett, melyek frissen tartják az agyat, ilyen a keresztrejtvény fejtése vagy az olvasás is például.

(Forrás: Health Line)


Friss

Videójáték lesz A galaxis őrzőiből

A játékot a Deus Ex mögött álló csapat fejlesztette.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Buffon visszatér oda, ahol kezdte

Következő klubja az a csapat lesz, ahol első profi mérkőzését játszotta, nem tervez továbbra se visszavonulni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Sándor Emese

Itt az ideje megbocsájtanod Skrillex bűneit: ezt hallgasd!

Manapság minden egyes héten követhetetlenül sok zene jelenik meg világszerte. Éppen ezért próbálunk segíteni az eligazodásban: minden héten összegyűjtjük az előző hét legérdekesebb megjelenéseit, hogy mindig képben lehess!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk