A könyvek védelmében ─ miért fontos az olvasás?

A könyvek segítenek minket a világ megértésében, ám agyunk egészségének is nagyon jót tesz az olvasás.


A könyvek világában találkozhatunk emberekkel, akik másképp élnek, és másként reagálnak dolgokra, mint mi. Ez fejleszti empátiás készségünket. A sci-fi és fantasy könyvek továbbá segítenek megvizsgálni különböző világokat, ezáltal átértékelődik saját világunk, valóságunk is. Ugyanakkor a nem fiktív történelmi regények is hasonló hatást gyakorolnak ránk, általuk jobban megértjük a jelen kiaknázatlan lehetőségeit.

Egy könyv olvasása mindemellett olyan komplex és aktív kognitív folyamat, ami jó hatással van agyunkra. Fejleszti a fókuszálást, figyelmet. A tevékenység közben különböző információkat kell összekapcsolni, az üteme pedig, a képernyők ingereivel ellentétben, megfelel a valós élet ütemének.

A könyv befejezése ráadásul valódi teljesítményélményt nyújt. A videójátékokra ez nem igaz: gyors ingeráradat után gyors örömérzet önti el az agyunkat, ami során dopamin szabadul fel. A gyakori dopamin felszabadulás miatt függővé válhatunk, ilyenkor minden más unalmasnak tűnhet környezetünkben. A videójáték ezen kívül torzítja elvárásainkat, a valós világ ugyanis nem tartogat ennyi színes ingert és jutalmat.

Az olvasás az 1950-es évek óta, tehát a televízió megjelenése óta kihalófélben van. Egy 2018-as felmérés szerint az emberek 80 százaléka nem olvas könyvet. Cikkeket már több ember olvas, de egy rövid cikk nem tud olyan készségeket fejleszteni hosszú távon, mint a figyelem, vagy az empátia. Olvassunk tehát minél több könyvet!

Forrás: Psychologytoday

A figyelmetekbe ajánljuk