brain old man alzheimer memory head

Az Alzheimer-kór a memória hanyatlásával járó krónikus betegség. A szakemberek most négy különböző típusát írták le.


Korábban írtunk már arról, hogy az elhízás és az apátia összefüggésben állhatnak az Alzheimer-kórral és súlyosságával. A kemény fizikai munka növelhetik a demencia kialakulását, míg a sajtok és a vörösbor védhetnek a hanyatlás ellen.

Minél jobban megértjük az Alzheimer-kórt, annál könnyebben tudjuk kezelni. Hasznunkra válhat tehát a típusokba sorolás, melyet egy gépi algoritmus segítségével végeztek el.

Az algoritmusba 1143 egészséges és Alzeimer-kórban szenvedő egyén agyáról készült felvételt táplálták be. A tau-fehérjék, melyek az Alzheimert okozzák, négyféleképpen okozhatnak kuszaságot az agyban az algoritmus alapján.

Eddig azt gondolták, hogy az agy tau-fehérjék összefonódásának mintázata nagyjából azonos a betegségben szenvedők esetében.

Oskar Hansson, a svéd Lund Egyetem neurológusa szerint azonban jól láthatóan négy alcsoport fordul elő a betegség elszenvedői között. A típusok nem térnek el gyakoriságban, 18 és 30 százalék között változik előfordulásuk.

Az első változatban a tau-fehérjék a halántéklebenyben terjednek el és jelentősen befolyásolják a beteg memóriáját, a második típusban pedig az agykéregben szaporodnak el. Ebben az esetben nincs annyi memóriaprobléma, a cselekedetek végrehajtása azonban nehezített.

A harmadik típusnál a látókéregben van több tau-fehérje, ezek a betegek nehezebben tájékozódnak. A negyedik változata a kórnak az, amikor a fehérjék asszimetrikusan helyezkednek el a bal lebenyben és kihatnak a nyelvfeldolgozásra.

"Az Alzheimer-kór még heterogénebb betegség, mint azt korábban gondoltuk"

─ nyilatkozta Jacob Vogel idegtudós a kanadai McGill Egyetemről.

A típusok feltérképezése után megvizsgálhatják azt is, hogy másképp reagálnak-e a betegek a különböző kezelésekre, ám a betegség kiértékelését is átkeretezheti a vizsgálat. A betegek emellett többet tanulhatnak saját tüneteikről, mint valaha.

(Forrás: Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk