A zene gyógyító hatásának egy újabb gyönyörű bizonyítéka.

Régóta ismert, hogy a zene képes javítani a hangulaton és a kognitív képességeket is fokozza a demenciában szenvedőknél. Olyan régi emlékeket is képes felidézni, amiket már rég elfelejtettnek gondoltunk, vagy az időskori demencia következtében elveszettnek hittek a családtagok.

Ékes bizonyítéka ennek a tavaly felvett videó, amit a spanyolországi Valenciában készített a Música para Despertar (Ébredő zene) nevű nonprofit szervezet egy Alzheimer-kórban szenvedő idős asszonnyal. Marta C. González az 1960-as években New York-i balett-táncosként állhatott színpadra előadásról előadásra. A videón lehetősége volt újra meghallgatni a balettirodalom egyik legtöbbet játszott darabját, A hattyúk tavát Csajkovszkijtól. Jól láthatóan a zene felébresztette az asszony agyában a mélyre elraktározott koreográfiát, amit számtalanszor táncolt el New Yorkban.

Kézmozdulataival újra táncolni kezdi a darabot, miközben archív felvételekről láthatjuk az akkor még fiatal nőt fellépés közben.

Íme az elképesztően érzelmes pillanatok:

Friss

Antitestekkel születhetnek a koronavírus-fertőzőtt anyák gyermekei

Amikor Celine Ng-Chan 10 hetes terhes volt, koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak nála. Akkor, márciusban még kevesebbet tudtak arról, hogy a Covid 19 milyen hatással lehet a terhes nőkre és leendő gyermekeikre.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk